Френски полицай направи разтърсващи разкрития за спецакцията в "Сен Дени"

Шефът на службата за борба с тероризма Жан-Мишел Фоверг направи разтърсващи разкрития за спецакцията в парижкия квартал "Сен Дени".

Полицейският шеф разкри, че престрелката между колегите му и джихадистите продължила цели 45 минути - време, през което са били хвърлени десетки гранати.

Френските сили решили да взривят вратата на апартамента, надявайки се, че по този метод ще зашеметят терористите. Мисията им се оказала неуспешна, тъй като вратата не паднала след първия взрив. След преодоляването на това препятствие се оказало, че блиндираната врата е подсилена с втора врата, която атентаторите използвали като защитен щит.

В отговор на стотиците изстрели, произведени от френските власти, джихадистите отговорили с нападателни гранати. Те били въоръжени с Калашников, разполагали и с голямо количество гранати и експлозиви.

В момент на затишие на престрелките между двата лагера, полицаите решили да пуснат кучето Дизел, което е било убито от терористите.

През отворите на пробитите стени полицаите забелязали един от терористите. Той не изпълнил заповедта им да се предаде с вдигнати ръце и полицията открила огън срещу него. Терористът е бил ранен, но въпреки това произвел няколко изстрела с Калашников.

В момента на престрелката между полицаите и терориста, намираща се в квартирата жена, задействала взривното устройство. След адския взрив част от носещите стени на сградата били разрушени, а тялото на жената камикадзе изпаднало през пробитата плоча на долния етаж.

[caption id="attachment_463094" align="alignright" width="300"]Сен дени При акцията с "Сен Дени" беше убит мозъкът на атентатите[/caption]

Френският полицай сподели, че част от гръбнака и се озовал върху колите им, паркирани пред обсадената сграда.

За щастие, взривът не е засегнал полицаите, а само носещите стени на сградата. След затихване на изстрелите от автомата "Калашников" полицаите решили да пуснат шокови гранати, които предизвикват ослепяване и зашеметяване.

Полицаят разкри, че при тази спецакция са използвани похвати и техники на техните колеги от Израел, пише БЛИЦ.