Обсадата на Париж приключи: Какво следва?

Драмата в Париж приключи, а сега накъде?
0

Обсадата на Париж приключи, какво следва оттук — нататък

Обсадата на Париж приключи. Какво следва оттук — нататък? Това е въпросът, който всички си задават. Въпреки че гражданите от предградието Сен Дени въздишат облекчено, че проблемите вече са зад гърба им, истината е малко по-различна – има риск от нови атентати.

Президентът Франсоа Оланд и премиерът Мануел Вайс обявиха, че това е само началото. Те призоваха за особена бдителност на гражданите, а целия град прилича на военна зона–тук всеки е заподозрян.

Гражданите се опитват да се съвземат след атентатите миналия петък, но обсадата на Париж далеч не е единствената, която предизвиква паника. Снощи в Хановер мач между Холандия и Германия бе прекъснат, а канцлера Ангела Меркел върната обратно, след сигнал за атентат. Войната на нерви продължава и в други части на Европа. Бомбата в Хановер се оказа фалшива, но сигнали имаше и в други градове в Европа. В Берлин и Брюксел стана нещо обичайно да отцепват отделни райони, заради подобни сигнали. Имаше сигнал за бомба дори в България–в Пловдив.

Какво следва оттук — нататък?

За Франция и за Париж изходът е ясен–война. Страната вече започна с атаките и предупреди своите граждани, че ще воюва докрай с Ислямска държава. Цяла Европа е в паника, а границите една по една се затварят. От свободен свят, континентът се превърна в зона на страха и войните заради нечии интереси. Лондон, Амстердам, Берлин и Брюксел вече говорят за затваряне на границите, заради джихадистите, а жестоките уроци от последните атентати ще траят с години.

Драмата в Париж приключи, а сега накъде?
Драмата в Париж приключи, а сега накъде?

Според някои всичко това е само началото на нова война, която ще прекрои границите на Европа. Според други – сблъсък на цивилизациите. „Не се борим с религията, нито с друга цивилизация. Борим се срещу терористи“, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд. Изводът от днешната трагедия обаче са 8 жертви – двама джихадисти, 5 ранени полицаи и един случаен минувач, който също е бил ранен. С което бройката на пострадалите от атентатите в петък бавно се увеличава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.