Франция отвърна на удара с поредица от въздушни атаки през изминалото денонощие

Само за едно денонощие Франция поредица от въздушни удари в Сирия. Мишената този път беше контролираната от "Ислямска държава" крепост Рака, в която има команден щаб и център за обучение на терористи. Това заяви представител на армията, цитиран от АФП.

В официалното изявление се казва, че това е втората поредица от удари, извършени за последното денонощие. В нощта срещу неделя бяха хвърлени общо 20 авиобомби от френските сили.

Във връзка с трагичните събития през последните месеци, Франция обмисля промени в законодателството, които да ограничат влизането в страната. Граждани с френско поданство, завърнали се във Франция от Сирия и Ирак да бъдат поставяни под специален контрол за наблюдение.

Предвижда се и нов механизъм за допускане в страната на членовете на джихадистки организации. За тях ще влезе в сила визов режим.

Фронсоа Оланд заяви, че промените трябва да бъдат приети възможно по-скоро, за да се задейства механизма за противодействие срещу терористичните атаки.

[caption id="attachment_462909" align="alignright" width="300"]Франция Франция удари Сирия и тази нощ[/caption]

Държавният глава на Франция заяви, че ще бъдат взети всички мерки за справяне с проблема и страната ще бъде безкомпромисна. Той каза, че републиката официално е във война и ще потърси помощ и от останалите европейски държави.

Както вече стана ясно, едно от камикадзета Ибрахим Абдеслам, който се взриви в Париж, е собственик на бар в Белгия. Само преди няколко дни кметът на Моленбек е подписал заповедта за затварянето му. Барът е бил затворен заради странната миризма на опиати. При проверка е било установено, че там се предлагат забранени субстанции.

В неделя е бил задържан единият от братята на Ибрахим, но вчера е бил освободен поради липса на доказателства. Издирва се третият брат, който според властите е участвал в подготовката на атентата. Предполага се, че в момента той се намира в Сирия.