Другият Стоунхендж: Колелото на джиновете

0

Уникална находка в Израел вълнува археолози с десетилетия, запознайте се с другия Стоунхендж

Наричат го другия Стоунхендж. Той е по-стар и от комплекса в Британия, а историята му е още по-любопитна. Древен, загадъчен паметник, който археолозите наричат ​​“колело на джиновете“, се намира в израелската част на платото Голан. Комплексът е изключително интересен, търсен и посещаван от туристите. За него се знае изключително малко, а въпросите около тази древна загадка са изключително много.

Се смята, че датира от около 3000 години преди нашата ера, което означава, че мистериозната неолитна мегаструктура е малко по-стара, отколкото и Стоунхендж, като време на създаване, пишат от Reuters.

Колелото на джиновете е открито напълно случайно. Всъщност за него се разчува съвсем скоро, след като избухва шестдневната война от 1967 година, която се води между Израел и няколко арабски страни. Подробности около намирането му не са известни, но е факт, че паметникът моментално привлича вниманието на международната общност. Мегалитният паметник се състои от 42 000 вулканични камъка, подредени в пет концентрични кръга, някои пълни, други — не. Тази древна структура е толкова голяма, че може да се види от наистина голяма височина, и е подобен на други мегалитни структури открити в Йордания и Сирия.

В исторически план не е ясно кой стои зад създаването й като цивилизационна общност, което отключва и редица спекулации и предположения. Любопитното обаче, е, че по години е съвсем малко по-стара от Стоунхендж, което дава поводи да се мисли, че двете може би са създадени от една и съща общност или номадска цивилизация живяла по тези земи по това време.

Колелото на джиновете или другия Стоунхендж
Колелото на джиновете или другия Стоунхендж

Тази конструкция, чието арабско име Рум ел-хири е известна повече като „каменната грамада на дивата котка“ и е описана още като „Стоунхендж на Левант“. Подобно на паметника от Великобритания, теориите за целта му варират.

djinove

Някои мислят, че е служил като астрономически календар, докато други смятат, че е била място за събиране или светилище. А според други теории, напълно е възможно центърът да е обединил в едно всичките три функции.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.