Путин и Обама се помириха: Разбраха се за Сирия

Путин и Обама седнаха на една маса
1

Путин и Обама се помириха, на срещата на Г-20 се разбраха за Сирия

Пред общочовешката трагедия и най-непримиримите различия биват забравени. Путин и Обама доказаха това, когато на срещата на Г-20 в Анталия седнаха заедно на една маса. Руският лидер и американския президент повече от 35 минути говориха на 4 очи пред очите на целия свят. Само 4 души обаче знаят какво точно са си казали по време на срещата.

След края на срещата, инициирана от Барак Обама, Белия дом излезе с изявление, че е постигнато сближаване на позициите по отношение на Сирия. Москва и Вашингтон все още не са се разбрали за нахлуването на руските военни сили там, но несъмнено има сближаване на позициите – Сирия трябва да продължи да се развива, но под ръководството на нов водач, избран от сирийския народ. И заплахата „Ислямска държава“ най-накрая трябва да бъде премахната.

Говорителят на Обама заяви, че по всяка вероятност ще има още срещи между двамата, но фактът, че този път седнаха и разговаряха, без да правят опит да се наложат един над друг, е показателен. За непримиримите различия между двамата се знае отдавна. Обидата, която Обама се опита да нанесе на руския президент, отказвайки наздравица с него на срещата на ООН и последвалия остър отговор в речта на руския лидер, бяха широко коментирани. Днес различията са забравени, пред общия враг, който сплоти Путин и Обама. Двамата президенти са единодушни, че заплахата трябва да бъде унищожена и то възможно най-скоро.

За сближените позиции на двамата, говореше и фактът, че на общите снимки избраха да застанат най-отпред, а между тях стоеше бразилския президент с български корени Дилма Русеф. Както е известно, Бразилия е в съюз и с Русия и със САЩ, така че актът беше повече от красноречив.

Путин и Обама седнаха на една маса
Путин и Обама седнаха на една маса

Реакциите в мрежата по повод срещата също не закъсняха. Традиционно критичните британци, след атентатите в Париж изразиха подкрепа за действията на руския президент и изразиха надежда, че след срещата между Путин и Обама, Вашингтон ще заложи на по-твърда линия срещу терористите в Близкия изток.

1 коментар
  1. spez казва

    otkakto rusnazite pokazaha raketite kalibar, amerikanzite ne se naduvat tolkova

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.