Трагедията в Париж е можела да бъде предотвратена, какво пропуснаха властите в Европа?Трагедията в Париж е

можела да бъде предотвратена, ако не бяха някои пропуски на разузнаването, което е позволило на джихадистите да преминат спокойно половината континент. Градът, който вече е на ръба и в който дори един фойерверк предизвиква масова паника, можеше никога да не преживее този кошмар, твърдят от „Дейли Мейл“. Серия от важни улики са били подминати от властите в Европа и всички те доведоха до огромната трагедия, която сполетя Франция, а и целия свят.

1. Предупреждение от Ирак

Само ден преди трагедията, иракските разузнавателни агенции са предупредили САЩ и коалицията срещу ИДИЛ за предстоящо нападение. Въпреки това властите не са предвидили възможно повторение на януарския сценарий във Франция и не са взели достатъчно силни мерки.

2. Предупреждение от Гърция

Гръцките власти са убедени, че поне двама от нападателите са се промъкнали в Европа, представяйки се за сирийски бежанци. Това отново засили притесненията, че не се правят достатъчно проверки на сигурността и не се оказва достатъчен контрол върху мигрантите. Сами видяхме, че те влизат в страните не само през КПП-тата, но и през гранични бразди, които не се охраняват постоянно.

3. Трафикът през Средиземно море

От средата на годината международни анализатори изразяват опасения, че бойци на Ислямска държава преминават през Средиземно море, представяйки се за мигранти от Близкия изток. Вчера посланика на Франция отхвърли тези тревоги, твърдейки, че може да има сред мигрантите джихадисти, но може и да няма— и тъй като няма достатъчно доказателства, не смятат да наложат по-строги мерки за контрол спрямо мигрантите.

4. Немската следа

Само преди седмица, тежковъоръжен заподозрян е спрян в Германия, на път за Париж. В колата му е открит арсенал достатъчен за въоръжаване на малка армия — седем автомата Калашников, седем ръчни гранати, както и всевъзможна военна техника. Дестинацията програмирана в системите за навигация е една—Париж. Предупреждение до центъра за борба с тероризма обаче не е подадено, тъй като 51-годишния мъж, мюсюлманин от Черна гора, е отказал да говори, въпреки че е арестуван и задържан.

5. Августовски арести

По ирония на съдбата три месеца преди трагедията в Париж, самите френски офицери залавят един от участниците, планиращи атентатите във Франция. Задържаният е 30-годишен мъж, който се опитвал да се върне обратно към Сирия и който разкрил, че бойците от Ислямска държава са планирали серия от нападания срещу френски концертни зали.

6. Слабо наблюдение на престъпниците

[caption id="attachment_462787" align="aligncenter" width="566"]Паника във Франция след трагедията в Париж - фойерверки предизвикаха масов хаос Паника във Франция след трагедията в Париж - фойерверки предизвикаха масов хаос[/caption] Както стана ясно от новините вчера, единия от атентаторите е бил в черния списък на най-опасните терористи в света, за него полицията е знаела и въпреки това не го е поставила под засилено наблюдение. [caption id="attachment_462788" align="aligncenter" width="538"]Граждани се втурнаха в бягство по улиците заради фишек Граждани се втурнаха в бягство по улиците заради пиратски бомбички[/caption] Според Ален Шарет, експерт по системите за наблюдение във Франция, за властите е изключително трудно да следят по-малките групи от атентатори, тъй като обикновено там участват един-двама души. [caption id="attachment_462793" align="aligncenter" width="566"]Властите е можело да предотвратят атентата Властите е можело да предотвратят атентата[/caption] Трагедията в Париж обаче е резултат от акт, организиран от много повече лица. „По всичко изглежда, че по-голяма група от лица е участвала в атентата. Трябвало е да могат да ги проследят по-лесно“, казва той. [gallery ids="462792,462791,462789"]