Германия прави откритието на века

Германия прави откритието на века
5 (100%) 1 vote

Германия изправена пред откритието на века, работят върху възобновяем източник на енергия

Физици от Германия са на път да сбъднат мечтата на свободния свят – създаването на възобновяем, чист източник на енергия. Учени от института „Макс Планк“ съвсем скоро трябва да конструират реактор, който да им помогне в завършването на проектирането на чист и възобновяем източник на енергия.

Машината е на стойност милиард евро и се конструира вече 19 години, като носи името“Wandelstein 7-X“ и представлява революция в дизайна на ядрените реактори, а учените се надяват да им помогне да открият тайната на ядрения синтез. Именно на този процес те залагат в използването на нов източник на енергия.

Ядреният синтез е процес, който протича във вътрешността на всички звезди, дори и в нашето Слънце. Слънцето създава огромно количество енергия чрез атомни реакции.

Теоретично, предимствата са огромни, тъй като този синтез не се създава с радиоактивни частици, а като гориво може да се използва дори кислорода. И въпреки че повече от 60 години се изследва процеса на ядрения синтез, все още е твърде далеч от използването му в бита.

Новият германски реактор обаче обещава много, защото решава част от досегашните проблеми за изследване на производството на енергия по този начин. Идеята за дизайна на новия реактор е на физика Лиман Спицър, като системата е изключително сложна.

Изчисленията, необходими за точното изграждане на реактора не биха могли да бъдат направени от никого, споделят специалистите от Германия. Самите учени са използвали суперкомпютър, за да намерят оптималните стойности и да конструират реактора.

Екипът се надява, че новият дизайн ще счупи рекорда по продължителност на реакцията по ядрен синтез. Реакторът е почти готов за работа и само се чака разрешение от германската агенция за ядрена енергетика за първия експеримент, който би трябвало да се случи преди края на този месец.

Германия готви революция в ядрената енергетика?

Германия готви революция в ядрената енергетика?

Ако проектът се окаже успешен, това би могло да представлява нова посока в развитието на ядрената енергетика.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар