Турция се прегрупира срещу кюрдите (Подновиха атаките)

Турция се прегрупира срещу кюрдите (Подновиха атаките)
4 (80%) 1 vote

Мир с кюрдите няма, Турция се прегрупира срещу малцинството

Турските сили за сигурност са групирани в югоизточната част на Турция, която е населена предимно с кюрдско население и започнаха с атаки в района, близо до Ирак, гласят последните новини. След възстановяването на позициите на Ердоган, ситуацията в района е направо взривоопасна.

Турските сили за сигурност, подпомагани с хеликоптери от военновъздушните сили, дори въведоха вечерен час в някои зони на югоизточната част на страната, където живее преобладаващо кюрдско население. Източници съобщават, че при атаките са били убити най-малко трима души — става дума за първите смъртни случаи след изборите миналия уикенд, на които победи ПСР — партията на Реджеп Тайип Ердоган.

Както е известно, турския президент води активна кампания срещу кюрдите, които почни успяха да си издействат места в парламента на летните избори. Ситуацията обаче рязко се изостри през юли и малцинството отново е под прицела на властите в Турция заради настояванията си за признание и независимост.
Същевременно от турската войска съобщават, че са извършени въздушни удари срещу бази на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан) в северната част на Ирак, което предполага, че няма да има отстъпки след състоялите се избори, нещо, на което се надяваха мнозина в Турция.

Но от ПКК пък отговарят, че са готови и че са очаквали, че „войната ще ескалира“ заради турските власти. Ще припомним само, че примирието, което от две години е в сила,тотално се срина през юли тази година, след което конфликта взе нови, стотици жертви от двете страни. „ПСР реши да продължи с тази война, която ще изправи Турция пред голяма вътрешна и външна криза“ се казва в съобщението на работническата партия на Кюрдистан по повод на атаките.

Турция не планира мир с кюрдите, а война

Турция не планира мир с кюрдите, а война

Заради кюрдите, Турция бе порицана от международната общност и дори заплашена от санкции. Покрай кризата с бежанците обаче в Брюксел се наложи да смекчат тона, тъй като единствен Ердоган се оказа в състояние да се справи със ситуацията.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар