СЗО: 116 вещества доказано водят до рак (Вижте най-разпространените)

СЗО: 116 вещества доказано водят до рак (Вижте най-разпространените)
4 (80%) 2 votes

СЗО обяви списъка на 116 вещества, които доказано водят до рак. След скандала, който предизвика новината, че и червеното месо може да отключи това заболяване, Световната здравна организация е под всеобщ обстрел. Започнаха масови атаки срещу центъра за изследвания. Но СЗО не спря до тук. Обявиха и списък с веществата, които доказано водят до рак.

Вижте десетте най-опасни сред тях, до които имаме всеки ден достъп:

1. Тютюн: Най-честата форма на консумация на тютюна е чрез пушене на цигари, а за опасностите от тютюнопушенето отдавна всичко е казано. И все пак тютюнът се е използвал още от 5000 — 3000 години преди нашата ера, когато в Южна Америка е започнало и отглеждането на тютюн.

2. Солариум: Помислете добре за здравето си, следващия път, когато решите да го посетите. Солариумът е устройство, което с помощта на ултравиолетова радиация помага при получаване на тъмен тен, но в същото време човек е прекалено изложен на UV радиация, която причинява рак, катаракта и преждевременно стареене на кожата.

3. Пасивно пушене: Много изследвания показват, че рискът от рак на белите дробове има дори за тези, които вдишват чуждия дим от цигарите, въпреки че самите те не са пушачи. При това става дума за повишен риск от рак на белите дробове, сърдечни заболявания и емфизема. Всяка година 12 000 британци умират от пасивно пушене.

4. Работа с бои: Изследванията показват, че има пряка връзка между работата с цветове и повишения риск от рак. Случаите на рак на пикочния мехур и левкемия биха могли да бъдат свързани със съдържанието на бензин в комбинация с останалите органични разтворители. Рак на белите дробове може да предизвикат още и оловният хром и азбест.

5. Излагане на неорганични киселини и аерозоли: Течните аерозоли, които възникват при кондензация на парата от сярна киселина, са свързани с повишен риск от рак на белите дробове. Иначе казано — дезодорантите не са пръв приятел на жената.

6. Алкохолни напитки: Консумацията на някои видове твърд алкохол е свързана с рак на гърдата, дебелото черво, хранопровода, черния дроб, устната кухина, а вероятно е свързано и с рака на панкреаса. Затова не прекалявайте с чашката. Освен лекарство алкохолът може да бъде и враг.

7. Отопление с въглища: Със сигурност не сте вярвали, че дори отоплението на въглища може да доведе до рак. Но според СЗО това е факт. Въглищата са едни от най-канцерогенните вещества, и то не само заради проблемите, с които се срещат миньорите, но и заради опасността, която съществува за всички тези, които се топлят с въглища.

8. Активната превенция за намаляване на използването на дизелово гориво и бензин е основателна. С всяко подобно вдишване на газове рискувате живота си. Има голяма опасност от рак заради газовете от дизеловите двигатели. Повече от 30 съставки на дизела се намират в списъка за потенциално опасни канцерогенни вещества и съединения.

СЗО обяви, че 116 вещества доказано водят до рак, вижте 10-те най-разпространени

СЗО обяви, че 116 вещества доказано водят до рак, вижте 10-те най-разпространени

9. Билки, които съдържат аристолохична киселина: Аристолохичната киселина, която се намира в някои билки, е често срещана съставка в билковите препарати за отслабване. Въпреки това, много изследвания показват, че тя води до увреждане на бъбреците, както и до рак на горните пикочни пътища. Затова внимавайте с препаратите за отслабване.

10. Обработка на храната: Месото, което е обработено по определен начин, за запазване на вкус или срок на годност, също е свързано с някои видове рак, според СЗО, пише tocka.com.mk.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар