Производителите срещу СЗО: Водят ли до рак колбасите?

Гласувайте за статията

СЗО и производителите едни срещу други заради рака и колбасите

След като Световната здравна организация (СЗО) обяви в понеделник, че преработеното, а вероятно и червеното място могат да предизвикат вируса на рак, представители на месната индустрия поведоха истинска кампания. Бяха извадени редица проучвания, изследвания и анкети, с които се призоваваше обществеността да приеме резултатите от доклада като гротеска и да се отнесе към тях с пренебрежение.

Използвайки правото си на отговор, редица организации застанаха срещу международната агенция за изследване на рака (IARC), която действа в рамките на Световната здравна организация.

Дружеството съобщи, позовавайки се на проучване, което е обхванало 800 продукта, че преработеното месо, като наденичките и шунката, се нарежда в групата на веществата, за които има „достатъчно доказателства“, че са свързани с рака. Срещу доклада на IARC реагираха веднага производителите на месо.

Северният институт за месо (NAMI) твърди, че многобройните изследователи“са скрили далеч от очите“ всички данни, за да не се видят истинските резултати. Центърът за връзка на месопреработващата индустрия на Европейския съюз счита, че е „неуместно, който и да е фактор изолирано да се разглежда като рисков за увеличение на развитието на рака „.

„Това е сложен въпрос, който зависи от множество други фактори, като възраст, гени, хранителен режим, околна среда и начин на живот“, се казва в изявление на центъра. Във Франция, която е най-големият европейски производител на говеждо месо, FNSЕA, който е най-големият синдикат на работещите в селското стопанство, отговори, че една балансирана диета в консумация между месо и зеленчуци е достатъчна превенция срещу рака.

Австралия, която е сред най-големите световни износители на месо, с много кратко изявление отхвърли заключенията на СЗО, а сравнението между колбасите и цигарите нарече гротескно. Асоциациите на вегетарианците, приветстваха заключенията на СЗО допълвайки, че „животински протеини не са добри за човека“ .Експертите диетолози пък вече и преди предупреждаваха, че количествата са важни.

СЗО и производителите са на двата полюса по темата за месото

СЗО и производителите са на двата полюса по темата за месото

И все пак, в отговор на въпроса, водят ли до рак колбасите, епидемиологът Тим Кей заяви: „Това не означава, че трябва да спрете да консумирате червено месо. Но ако ядете много, ще трябва да се замислите за намаляване на количествата „.“Опасността от развитие на рак на дебелото черво поради консумацията заготовки от месо е малка за физически лица, но рискът се увеличава с количеството изядено месо“, допълва пък д-р Кърт Штрайф от IARC.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар