Стена на срама в Перу (Най-скандалния паметник в Лима)

Стена на срама разделя на две Лима в Перу - как живеят бедни и богати зад оградата?
0

Стена на срама в Перу, ето го най-срамния паметник в Лима

Стена на срама разделя столицата на Перу Лима. Това вероятно е и най-срамния паметник, който обществото някога е издигало. Местните милионери, толкова не желаят да имат какъвто и да било контакт с по-бедното население, че дори издигнали ограда, която да ги отдели от по-бедните им съседи.

В югоизточната част на перуанската столица е издигната стена висока три метра, на чийто връх се намира ред бодлива тел. Стената, която жителите нарекли „Стена на срама„, всъщност разделя богатите от бедните жители на Лима.
Стената се простира на около десетина километра и се е превърнала в символ на срама за жителите на квартала Vista Hermosa. Всички те са потресени от акта и нейното изграждане и я смятат за символ на депресията и безнадеждността.

В началото строежът на тази стена на срама е започнал по съвсем други причини. Притеснени заради проявите на екстремизъм, а и за своята сигурност, гражданите започват да я строят през 1980 година. Последната й част обаче бе изградена през последните години. А целта й е само една—да раздели богатите от бедните им съграждани.
Неправителствената организация Oxfam публично се отрече от съществуването на стената и различията, които са се образували между двете зони със значителни социално-икономически различия. Територията, на която е построена стената, притежава общността Casuarinas, която твърди, че стената се намира тук само заради сигурността, както и за да се предотврати незаконното строителство.

Стена на срама разделя на две Лима в Перу - как живеят бедни и богати зад оградата?
Стена на срама разделя на две Лима в Перу – как живеят бедни и богати зад оградата?

„От една страна имате Casuarinas, и един от най-скъпите и най-ексклузивни райони на Лима, с жилищни имения, които струват милиони долари, а от другата страна има селище, което е потънало в мизерия и бедност и дори няма достъп до основни ресурси от първа необходимост“, обяснява представителят на Oxfama Армандо Мендоса.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.