СЗО официално обяви, че мазнината в колбасите води до ракСЗО

предизвика масово негодувание сред производители и индустриалци с последния си доклад. Световната здравна организация излезе със становище, че в колбасите има вещества, които водят до рак. В доклада се посочва още, че сланината и червеното месо са включени в групата на глифосвата, който е съставка на много хербициди.

Нови изследвания

На база на последните изследвания в областта на здравеопазването, червеното месо, каквото е говеждото, агнешкото и свинското, са включени в списъка на "вероятните" причинители на рак от групата 2A, в която попада и глифосфат, активна съставка на много хербициди. Месните продукти, като бекон, колбаси и шунка, могат да причинят рак на червата при хората, както и рак на панкреаса и простатата. Агенцията за изследване на рака (ЛАРК), която работи в рамките на СЗО, обяви, че класифицира обработеното месо, като бекон, шунка и наденица е включено в групата на опасните вещества като цигарите, азбестът и дизеловите газове, за които има "достатъчно доказателства", че могат да причинят рак. По данни на СЗО, включването на 100 грама червено месо в редовната ежедневна диета, увеличава риска от получаване на рак на червата със 17 на сто.

Изгубени в превода

Месната индустрия в САЩ и частност говедовъдството „тежи“ 95 милиарда долара, а водещите компании вече са ангажирали провеждането на собствени научни изследвания, с които подготвят отговор на СЗО. В действителност обаче СЗО няма предвид единствено животните, а хранителните вещества, които се приемат от тях. Както е известно, в последните години масово се добавят ГМО продукти в храната, водата, дори в кръвта на животните, за да се стимулира тяхното развитие. В резултат на това, месото, което се произвежда от тях се превръща в опасно за консумация. [caption id="attachment_460960" align="aligncenter" width="563"]СЗО предупреждава: Колбасите водят до рак СЗО предупреждава: Колбасите водят до рак[/caption] В комбинация с различните стабилизатори и консерванти, които преработващата индустрия използва, за да запази колбасите по-дълго време подходящи за консумация, се стига до образуването на раково активни вещества, които всъщност са опасни за здравето. Казано на прост език — ако решите да похапнете пържола от селски бик, пасъл на полето и отглеждан в домашни условия, вероятността да си причините рак заради това, е в пъти по-малка от консумацията на колбаси, закупени от магазини и съдържащи повече химически елементи и от Менделеевата таблица.

Още една гледна точка

Според учените СЗО греши в оценката си и в действителност червеното месо не е опасно за здравето. Нещо повече—то може да допринесе за вашия повишен тонус, ако се консумира умерено и е включено в състава на балансирана диета. Това се отнася дори за сланината. То е източник на протеини, цинк, желязо и витамин В12. От друга страна, в преработено месо има много малко полезни съставки и пълно е с мазнини със съмнителен произход и сол.