Край на автомобилите в Осло до 2019 година

Гласувайте за статията

Осло следва Брюксел в забраната за автомобили заради климата

Осло става поредната столица в Европа, която забранява автомобилите. Норвежката столица планира да забрани преминаването на моторни превозни средства към центъра на града, в следващите няколко години. До 4 години със забрана за паркиране и придвижване в центъра на града ще бъдат почти всички градски автомобили.

Норвежката столица планира напълно да забрани моторните превозни средства в центъра на града през следващите четири години, в опит да намали замърсяването на въздуха, съобщава агенция Ройтерс. Мярката бе посрещната обаче двустранно.

Големите градове, включително Париж, Лондон и Мадрид преди налагаха временни забрани за автомобили, но това е първият случай, в който се планира пълна и постоянна забрана за движение на автомобили в центъра.

Този план не мина, без да срещне множество опоненти в Норвегия — собствениците на магазини смятат, че той ще бъде в ущърб на техните предприятия, но градския съвет смята, че забраната ще бъде подходяща за всички граждани.

„Искаме център без автомобили. Искаме да подобрим града за пешеходци и велосипедисти. Това ще бъде добре и за магазините и за всички“, казва  Lan Marie Nguyen Berg, главен лобист за закона, от Зелената партия на Норвегия.

Градът планира изграждането още и на над 60 км велосипедни алеи в следващите четири години, както и сериозни инвестиции в обществения транспорт. Привържениците на плана казват още, че превозните средства за доставка и транспортните средства, с които се превозват хора с увреждания, ще бъдат освободени от забраната. Осло има около 600 000 жители, с почти 350 000 коли, повечето от които са извън центъра на града.

plusinfo.mk/vest/44416/dieta-spored-horoskop-mesna-za-strelcite-limonova-za-jarcite

Осло забранен за автомобили до 2019

С акта си Осло става втората голяма столица в Европа, която блокира движението на превозни средства след Брюксел. Както е известно, това е един от най-спокойните градове в Белгия и Европа, тъй като градската управа преди доста време забрани всякакво движение на превозни средства из града. Неслучайно той бе избран и за неофициална столица на Европа.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар