Древна църква изплува в Мексико

Гласувайте за статията

Древна църква изплува в Мексико заради голямата суша

Силната суша в Мексико, позволи на властите да направят феноменални открития. На дъното на едно от езерата в южната част на страната, бяха открити останки от древна църква, която изглежда сякаш е от 16 век. Уникалната находка предизвика немалко вълнение, тъй като комплексът се е смятал за изгубен дълги години. Сега обаче учените имат възможност да го изследват и евентуално да обмислят възможността да го реставрират.

Стените на църквата са високи 10 метра, а за последен път са били видени едва през 2002 година, когато нивото на водата е спаднало толкова, че посетителите можели да се разхождат във вътрешността на църквата. Рибарите тогава започнали да извозват любопитните пътници до руините, а сега това отново се опитват по този начин да се печелят пари. Поради големия интерес към комплекса, властите работят върху вероятността да запазят църквата. В момента се обсъждат възможностите за нейното консервиране.

„Тази красива църква внезапно е изоставена по време на епидемията от холера. С построяването на язовира през 1966 г., църквата е напълно потопена — споделя архитект Карлос Наварет.

Руините на голямата испанска католическа църква от 16-ти век са истинско зрелище за местните. Подобен комплекс може да се види и в България в езерото Копринка. Както е известно под водите на язовира се намират останките на древния град Севтополис. И при ясно време посетителите могат да го видят от повърхността.

В момента община Казанлък обмисля проект за консервиране на останките, като се разглеждат два проекта.

Древна църква изплува в Мексико

Древна църква изплува в Мексико

Единият е изключително мащабен и включва изграждане на висока вътрешна стена около комплекса, която да държи настрани водите на язовира, а туристите да бъдат превозвани с лодки. Върху подобен проект мислят и властите в Мексико по отношение на древната църква. Нивото на язовира обаче трябва да спадне с цели 25 метра, така че почти изцяло тя да се появи на повърхността.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар