„Граждани“ на Ислямска държава влязоха в Сърбия

"Граждани" на Ислямска държава в Сърбия
0

„Граждани“ на Ислямска държава с документи на терористичната организация в Сърбия

Ислямска държава за пореден път доказа, че е проблем, който има много лица. Организацията, която се самообяви за суверенна държава, отпечатва не само собствени монети, а и собствени документи. И бежанец с един такъв паспорт дори е успял да стигне до Сърбия.

Истинска драма се разигра на границата в Сърбия, след като при проверка на полицията, мъжът извадил документа. Негов приятел, който бил сред бежанците се развикал да го скрие и да не го показва. Мъжът е незабавно задържан и отведен от властите за разпит, тъй като се опасявали, че може да е свързан с Ислямска държава. Оказа се обаче, че той е поддръжник на режима на Асад и е попаднал в плен при ислямистите.

При проверките е установено, че е получил белезите си именно, докато е в плен. Успял да избяга и отвел семейството си в Европа. Шокиращото в случая обаче е, че се е опитал да влезе именно с документи на Ислямска държава. И преди да бъде спрян на границата в Сърбия, е преминал с тях няколко държави.

Мъжът е придружен с полицейски конвой до границата, заедно със семейството си, а Европол са уведомени за случаи и по другите граници също ще бъде проверяван. Проблемът, обаче е, че организацията вече издава собствени документи за самоличност, които по необясними причини служат за преминаване през Европа.

В момента се водят проучвания дали и други притежатели на документи на Ислямска държава не са на територията на континента.

"Граждани" на Ислямска държава в Сърбия
„Граждани“ на Ислямска държава в Сърбия

Сръбската полиция досега няма регистриран случай за преминаване на лице, което да има връзка с терористични групировки, но не съществува и възможност за проверка на биографичните данни на мигрантите от Сирия. Заподозрените имигранти се проверяват по данни на Интерпол, защото не е възможно сътрудничество със сирийските власти, така че винаги има възможност някой терорист да прекоси границите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.