Обрат! НАТО: Ще пазим Турция от Русия (ЕС защитава Москва)

Обрат! НАТО: Ще пазим Турция от Русия (ЕС защитава Москва)
5 (100%) 1 vote

Обрат между НАТО и ЕС, страните в спор заради Русия

Само броени часове, след като генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде заявка, че Алианса е готов да защитава Турция от Русия, ЕС неочаквано тръгна да защитава Москва. И докато половин Европа се чуди, развалиха ли дружбата Путин и Ердоган, другата половина с изумление следи промяната в тона към Кремъл от Брюксел.

Причината за омекването на ЕС е големия проблем с мигрантите, разбира се.

„Бежанската криза в Европа ще продължи с години“, каза президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, подчертавайки дебело, че никой не трябва да си прави илюзии, че ситуацията ще се реши в рамките на няколко месеца.

„Тази бежанска криза ще продължи с години. Нямам илюзии, че това, през което преминаваме сега бързо ще приключи“, каза Юнкер на пресконференция в Пасау, в южната част на Германия. „Трябва да кажем на хората, че това не е нещо преходно, временно. Истината е, че ще трябва дълго да живеем с този проблем“, добави той, подчертавайки, че само в Африка има 8,5 милиона бежанци, които могат да поискат да дойдат в Европа.

Говорейки за Унгария, която по своята граница издигна стена, за да спре мигрантите, Юнкер заяви, че Европа няма нужда от нови стени. „В Европа не се нуждаем от нови стени, а още по-малко между държави-членки на ЕС“, добави той, припомняйки за Берлинската стена, която с десетилетия разделяше на две континента.

Председателят на Европейската комисия призова за подобряването на отношенията с Русия, което е доста неочаквано на фона на кризата с Украйна, която заради проблема с бежанците отиде на заден план. „Трябва да положим усилия в развитието на практическите отношения с Русия. Това не е особено приятно решение, но истината е, че повече не можем да продължаваме така“, добави той.

„С руснаците трябва да се държим коректно“, заяви още Юнкер. „Русия иска да бъде третирана като равен член на Европа и тук руснаците са прави. Не можем да позволим Вашингтон да диктуват отношенията ни с Русия“, заяви още Юнкер, цитиран от Reuters.

В същото време генералния секретар на НАТО заяви, че Алианса е готов да отпусне допълнителни военни сили за Турция, ако страната се почувства заплашена от руските военни сили. „Това изпраща ясно послание до всички граждани на държавите-членки на НАТО. НАТО ще ви защити! НАТО е на терена, НАТО е в готовност!“, заяви Столтенберг.

НАТО и Пентагона готови да защитават Турция от Русия

НАТО и Пентагона готови да защитават Турция от Русия

Мерките бяха взети на срещата на министрите на отбраната, по повод военните действия на Русия в Сирия. Те включват договори за контрол и управление, за увеличаване броя на активните военнослужещи на 40 000, което е двойно повече от настоящия брой, както и създаването на щаб на НАТО в Унгария и Словакия.

ЕС поиска помирение с Кремъл

ЕС поиска помирение с Кремъл

„Виждаме ескалиране на руската военна дейност в Сирия“, каза той.  „Министрите се съгласиха, че военната ескалация на Русия в Сирия е причина за сериозна загриженост.“

Не изглежда обаче в Брюксел да са съгласни с решенията на Вашингтон и разделението започва да се вижда все по-ясно.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар