Македония се оказа данъчен рай, влезе в листата на най-изгодните бизнес дестинацииМакедония

се оказа най-големия данъчен рай за бизнеса. Анализ в доклад на "Световния икономически форум — СИФ" за глобалната конкурентоспособност, пояснява, че по "обща данъчна ставка", като една от мерките, колко една държава е конкурентна, Македония държи първото място. Иначе казано—страната е рай за бизнеса заради ниските данъци, с които го облага. Държавата се нареди на челна позиция, но доколко това я прави примамлива за чуждестранни инвестиции е доста спорно. Вижте кои са другите държави, които превъзхожда Македония.

10. Сингапур

Данъчна ставка: 18,4%

Поради ниските данъчни ставки, много компании по целия свят избират Сингапур за база в Азия. Островът се развива с гигантски темпове в икономически план.

9. Грузия

Данъчна ставка: 16,4%

След разпадането на Съветския съюз, Грузия е една от държавите, която прие модела на ниски данъци и многократно намаляване на броя на данъци. Но заради голямата си отдалеченост от развитите западни страни не може да се похвали с особено много инвеститори.

8. ОАЕ

Данъчна ставка: 14,8%

Въпреки ниските цени и високото си класиране, ОАЕ са на четвърто място в близкоизточния регион, показва колко са ниски данъците в тази част на света. А след Македония заема осмо място.

7. Замбия

Данъчна ставка: 14,8%

След протеста на големите чуждестранни компании, държавата намали сериозно ставките на данъците.

6. Саудитска Арабия

Данъчна ставка: 14,5%

Петролният гигант има възможност да държи своите данъци за бизнеса на изключително ниско ниво заради огромните петролни приходи. Страната е един от най-големите износители на черно злато, но е доста трудно да се инвестира в нея.

5. Лесото

Данъчна ставка: 13,6%

За разлика от повечето страни в списъка, Лесото е една от най-бедните страни в света и е най-ниската обща данъчна ставка от всички африкански държави. Причината за това е именно прага на бедност.

4. Бахрейн

Данъчна ставка: 13,5%

Тази държава има доста по-малко петрол от нейните съседи, но притежава и една от най-ниските данъчни ставки за бизнеса в света. Което я прави изключително привлекателна дестинация за мнозина.

3. Кувейт

Данъчна ставка: 12,8%

Кувейт наскоро отхвърли предложението на МВФ да въведе данък върху печалбата за бизнеса, с цел да реши своя фискален дефицит. Страната все още разчита на нови инвеститори, но терорът на Ислямска държава в региона отблъсква всички.

2. Катар

Данъчна ставка: 11,3%

Катар е най-желан за инвестиции от всички страни от Близкия изток след Македония. Освен това е и с най-доброто местоположение. [caption id="attachment_459385" align="aligncenter" width="585"]Македония се оказа данъчен рай Македония се оказа данъчен рай[/caption]

1. Македония

Данъчна ставка: 7,4%Македония

е единствената страна с данък за бизнеса, по-малък от 10 на сто, но външния дълг от 2008 г. се е удвоил, като една от причините за това е решението за ниски ставки на данъците за бизнеса. За сметка на това последните години интересът към страната става все по-голям, а ако влезе в ЕС може да се превърне в сериозен играч в икономиката на Балканите и Източна Европа.