Кой е Си Дзинпин и как се издигна до първия мъж в Китай и целия свят?

Китайският президент Си Дзинпин е един от най-влиятелните хора в света. Си, който дойде на власт през 2013 година, е известен като изключително затворен човек, но от малкото, което се знае за неговия живот, не случайно предпочита да не говори за миналото си. "Ню Йорк Таймс" наскоро публикува статия, в която повдига завесата на тежкия живот на китайския президент. А разкритията поразяват мнозина.

Роден в охолство

Си Дзинпин изглежда сякаш има всичко. Баща му е министър на пропагандата в Комунистическата партия, която в първите години от живота му му осигурява висок стандарт, а също и възможността да посещава най-добрите училища в страната. Обрат настъпва по времето на китайската културна революция, когато Мао решава да се разправи с партийния елит. Бащата на Си е обвинен през 1962 година, че е подкрепил книга, която Мао изобщо не харесвал и е изпратен на принудителен труд в завода. Пет години по-късно бащата на Си е обвинен, че по време на посещението си в Източна Германия е издал държавни тайни около строежа на Китайската стена, което допълнително е усложнило ситуацията.

Дете на "Черната банда"

По това време в живота на Си настъпва обрат. Смятан е за дете на "Черната банда", което му отрежда статута на черна овца в училище. Съученик на Си твърди, че двамата са били "най-мрачните" деца в класа и че ужасно са били тормозени. Сестра на Си, според думите на "Ню Йорк Таймс", не е могла да издържи на натиска и е извършила самоубийство. Членовете на Червената гвардия тормозели Си, заплашвали, че ще го убият и публично го унижавали. „В един момент, бойците изведоха Си и още петима възрастни на площада пред хората, събрани на митинг“, разказва Янг Пинг, сътрудник на баща му, който добавя, че Си е трябвало да марширува пред масата народ и едва издържал огромния товар, който накарали да носи над главата си. На майка му не и останало нищо друго, освен да понесе ужасната гледка, докато седяла срещу сина си на първия ред. Когато всички са скандирали "Долу Си Дзинпин", тя е била принудена да пляска с ръце и да възпява същото заедно с останалите.

Повторна среща с баща си

Когато баща и син отново се срещат през 1972, бащата, който е преживял изтезания и разпити, първо дори не разпознал сина си. Все пак бързо открили нещо общо — и двамата били пушачи. „Баща му беше разбит, съсипан и дезориентиран заради дългия живот в изолация и разпити. Когато видя двамата си вече възрастни синове не може да ги разпознае“, разказва биографът на бащата на китайския президент. Старият мъж първо заплакал, а после им предложил по цигара.

Връзка с реалността

Всичко това прави Си Дзинпин изключително земен и стабилен човек. Той има ясно разбиране за политика и си дава сметка за подводните камъни във властта. [caption id="attachment_458879" align="aligncenter" width="584"]Си Дзинпин - новият световен лидер Си Дзинпин - новият световен лидер[/caption] След повече от 1900 години са били погребани в пепел, жертвите на разорната изригване на "Помпей" оживял благодарение на съвременната техника за запис. Археолози през миналата година внимателно реставрирале и снимали запазените органи на 86 римляни, които са пострадали в изригването на Везувий на 24 август 79. година от нашата ера, а днес са публикували първите резултати и са открили, че се намира във вътрешността на телата . Една от жертвите е момче на възраст около 4 години, а тялото му е било открито въпреки телата на възрастни мъж и жена, вероятно му родители и едно младо дете, за което се предполага, че е спала в ръцете на майката. На снимките се вижда и дрехите му, а CT кадри ни позволява да видим и неговия скелет. Една от снимките много напомня на 3D кадри от бременни жени, и показва, че детето е стиснал устата от страх. На снимките, между другото, се виждат и стълб, ребрата и таза на друга жертва, вероятно възрастен мъж. С добавянето на цвят, която имитира външния вид на мускулите и кожата, "оживял и една глава". Такива, след малко страхотно снимки, помагат да се изтъкнат зъбите на жертвата, която с празни очни кухини и без нос действа страшно. Експертите, които работят на археологическото находище Помпей, подготвят интересни експонати за изложбата с име "Помпей и Европа". През течение на годините, много жертви са били поставени в пластмасови торби, за да останат в положение, в която са били открити. Възстановяването обхваща внимателно отваряне на чувалите, в които се намират телата. Включването на хората разкриват начина, по който са умрели. На една снимка се вижда как директорът на лабораторията Стефано Ванкоре носи остатъци от малко дете в ръцете, останало в капан под пепелта при изригването на Везувий. „Хората, които имат малък опит с властта, тези, които са далеч от нея, я смятат за загадъчна и необикновена. Аз виждам неща под повърхността: Мощта, цветята, славата и аплодисментите. Виждам затвори и превратности в междуличностните отношения. Разбирам политиката на по-дълбоко ниво“, казва в интервю през 2000 година, президента на Китай.