НАСА потвърди: Има вода на Марс (Пращат човек до 15 години)

Гласувайте за статията

НАСА потвърди, че има вода на Марс, планират ли да изпратят скоро хора там?

НАСА официално потвърди вчера, че на Марс има вода. Следи от сол и други минерали, както и огромни бразди показват, че на планетата е имало и все още има течаща вода. Тя обаче се намира в тъмната страна на Марс, която в момента е в сянка. А учените търсят форми на живот под формата на фосили, вкаменелости или микроорганизми, които да разкрият подробности за живота на планетата и нейното минало.

Разкритието, че на Марс има вода не е новост, но пък даде възможност да се заговори за изпращане на хора там. Неофициално НАСА още преди седмици отговори, че ако получат бюджет, до 15 години ще изпратят първия си човек. В същото време се надяват да намерят още подробности за това, има ли запазени подземни води на планетата.

Смята се, че водните басейни там са били с размерите на Атлантика, но над 78% от водата се е изпарила в Космоса. Междувременно в момента се работи по няколко направления в изследването на Марс, а също така и за усвояване на планетата.

Непосредствения проблем е свързан с липсата на атмосфера заради слабото магнитно поле. Доказано е също така, че на Марс има кислород, но той е в пъти по-малко от този на Земята.

Следващата цел на астрономите е намирането на живот на планетата. Той ще бъде търсен в течната вода, където вероятно има микроби, които го създават. За търсене на разумни цивилизации на Червената планета и дума не може да става, твърдят още учени. Но пък възторжено обясняват, че светът ще може да види първите хора, които ще стъпят и ще заживеят там.

Има вода на Марс, НАСА праща и човек до 15 години

Има вода на Марс, НАСА праща и човек до 15 години

И докато повечето хора се вълнуват от възможността човеци да стъпят и да заживеят на Марс, то учени са притеснени от факта, че след като могат да стъпят на червената планета, могат и да я „замърсят“ със земни микроорганизми. „Това ще създаде доста грижи на НАСА, но те трябва да помислят, как да запазят планетата чиста“, твърди професор от университета  в Лангстън.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар