Владимир Путин засрами Барак Обама (Студената война продължава)

Гласувайте за статията

Владимир Путин засрами САЩ и Барак Обама, студената война продължава

Срещата на световните лидери в Ню Йорк се превърна в събитието на годината Владимир Путин и Барак Обама си размениха не само задочни реплики, но и успяха сериозно да нагнетят напрежението помежду си. Срещата им кулоарите на ООН очевидно не успя да стопли отношенията и да доведе до консенсус.

Разделението между двамата стана още по-голямо след тоста на Барак Обама, при който той отказа да вдигне наздравица с Владимир Путин.

Двамата все пак чукнаха чаши шампанско след речта на Бан Ки Мун, но дори и тогава напрежението бе огромно и видимо за всички.

Ледените погледи, които американския президент хвърляше на усмихнатия си руски колега, ясно дадоха да се разбере, че двете страни не са изгладили противоречията, а са ги задълбочили. Владимир Путин засрами Обама, като в речта си директно обвини САЩ, че с намесата си в Близкия изток са изострили ситуацията до крайност.

„Вместо триумф на демокрацията и прогреса, постигнахте насилие, бедност и „социална катастрофа“. Намесата на Съедините щати в опит да изнесе своята версия за „демокрация“ в Ирак през 2003 година и в Либия през 2011 доведе до нагло унищожаване на националните институции и самия начин на живот“, каза руския президент на срещата. „“Всички сме различни и трябва да се отнасяме с уважение към другите“, заяви още той. „Никой не е длъжен да се адаптира към един модел на развитие, който някой обявява за единствен и правилен за всички времена“, допълни още той, засрамвайки Америка.

Барак Обама не остана длъжен и също се изказа достойно. „Предлагате да подкрепим един лидер, който хвърля касетъчни бомби срещу деца, защото алтернативата е по-лоша? Това не е демокрация!“, възмути се той.

Владимир Путин засрами Барак Обама

Владимир Путин засрами Барак Обама

Президентът също така заяви, че Русия е налагала правомощията си в други държави като е нарушавала принципите на международното право и е ограничила потока на информация в страната си, както и правото на хората да участват в развитието на гражданското общество.putin 5

Той не пропусна да упрекне Русия за анексирането на Крим и призова Москва да работи по-упорито за дипломатическо разрешаване на кризата в района, а не да налага тирания.putin 6

В отговор Владимир Путин припомни уроците от Студената война и заяви на Барак Обама, че Америка се е опиянила в идеите за своята изключителност. „Днес почти като норма станаха едностранните санкции чрез заобикаляне на Хартата на ООН, те не само служат за политически цели, но и като начин за отстраняване на конкурентите от пазара“, обвини Америка той.putin 9

Руския президент даде да се разбере още, че Крим би бил част от Украйна, а войната между двете страни никога не би се случила, ако НАТО не бе поставил бившите съветски републики пред ултиматума — да бъдат със Запада или с Изтока.Putin

Въпреки дуела между двамата, стана ясно, че по отношение на Ислямска държава, САЩ и Америка ще постигнат консесус и ще работят заедно за унищожаването на организацията.  Барак Обама потвърди, че ще работи с всички, които са срещу Ислямска държава, но призова Русия към промяна на външната политика и най-вече към оттегляне на подкрепата на режима на Башар Асад.

putin 3

Както е известно, след като руските власти заеха по-твърда позиция срещу Ислямска държава, редица държави от Близкия изток приеха оставането на Асад на власт, докато бъде избран и наложен нов режим в Сирия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар