Путин и Обама решават за Сирия – подялба на територии или подкрепа за Асад?

Гласувайте за статията

Путин и Обама решават бъдещето на Сирия и Близкия изток–ще има ли подялба на територии

Путин и Обама решават днес за кризата в Сирия. На всички стана ясно, че картината в Близкия изток се промени и ООН трябва да реши какво ще бъде направено оттук нататък. Европа е пред разпадане, мигрантската криза се задълбочава, а войната в Сирия не спира. Възможните сценарии не са никак розови и след като ЕС не успяха да си решат проблемите сами, САЩ и Русия решиха, че е крайно време да се намесят.

Асад може да получи по-малка, но стабилна държава, която да управлява. Сирийския президент вече получава подкрепа от съседите си, както и от някои европейски държавници готови на компромиси в името на мира. Дори съветниците на Обама го притиснаха, да отстъпи по отношение на сирийския лидер, ако не иска да загуби още позициите си в Близкия изток.

Иран  от своя страна разширява сферата си на влияние, а кюрдите и сунитите получават своя държава, за да има мир за всички. Всичко това обаче може да стане единствено със съгласието на Русия.

Въпреки че Америка и ЕС скочиха срещу анексирането на Крим, разделянето на Сирия в името на мира, изглежда напълно допустимо и такъв сценарий би бил одобрен от ООН, ако цената бъде краят на Ислямска държава и на мигрантската криза.

Дори в Таймс се появиха публикации в подкрепа на Владимир Путин срещу Обама. И някои международни журналисти са категорични, че руския президент ще бъде в правото си да каже на Обама „Нали ти казах“, след като през 2011 лидерът на свободния свят се опита да организира арабската пролет с умерено радикалните бунтовници в Сирия, за да свали режима на Асад, но бе предупреден от руския си колега, че само ще предизвика хаос. Така и стана.

Путин и Обама решават за новия световен ред

Путин и Обама решават за новия световен ред

На срещата в Ню Йорк Путин и Обама ще решават не само проблемите на Сирия, но и цялата ситуация в Близкия изток. Както и дали ще бъдат отново съюзници или противници, както досега. Хърватски анализатори коментират, че с последните си действия САЩ са загубили всички свои позиции в Близкия изток, само и само да се наложат над Москва. И че арабската пролет, която организираха се обърна срещу съюзниците на Вашингтон и доведе до европейската есен и вероятен залез на ЕС.  До какво ще доведе новият световен ред и как ще се преподреди картата на света, предстои да разберем.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар