Значение на името на връх Мусала

Значение на името на връх Мусала
3.4 (68%) 5 votes
Според тюрколога Юлия Кирилова Мусала означава „докосващ Бога“

Името на най-високата точка у нас и на Балканите (2925 м) периодично се превръща в гореща тема на обществени и преди всичко партийни дискусии – пише „Уикенд“. Предлага се Мусала да се прекръсти на Свети Иван Рилски или да стане отново Тангра, както може би се е казвал преди годините на робството. А желаещите това да се случи изтъкват, че Мусала е турско име, което не отговаря на истината. Мус Аллах е арабски израз, а не турски и означава „молитвен връх“.

Патриархът на българската литература Иван Вазов в пътеписа си „Мусала“ пише за произхода на името на върха. Първоначално той смята, че произхожда от Муса (Моисей) и Аллах (Бог), но след проверка в турско-френския речник на Сани бей Вазов установява 2 значения на думата Мусала: Първото – публично място, дето се молят през лятото. Второ – камък, върху който слагат ковчега с мъртвия, докато се молят и преди да го заровят.
Иван Вазов съсредоточава вниманието си върху второто значение на думата, свързвайки го с някакво събитие, без да уточнява какво точно.

254 дни от годината Мусала е покрит със сняг

254 дни от годината Мусала е покрит със сняг

Бележитият полиглот Светослав Колев в своята книгата за Мусала доразвива тълкованието на думата. Според него арабската дума мусалла произлиза от съществителното салад – молитва. С настъплението на мюсюлманската религия арабската дума мусалла се разпространила из целия арабски свят, без значение на какъв език се говори в съответната страна. Колев обръща специално внимание на факта, че турският език не е родствен на арабския, а арабското име Мусала може да се преведе като молитвено място или малко по-разширено молитвен връх.
Тюркологът Юлия Кирилова е на мнение, че Мусала може да означава „докосващ Бога“. Божидар Димитров пък счита, че името има по-скоро прабългарски произход.

Върхът е преименуван само веднъж по времето на соца, когато в периода 1949-1962 г. се казва Сталин, по името на съветския диктатор.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Значение на името на връх Мусала”

  1. Венцислав

    сеп. 10. 2018

    Мусала е върхът, където Ной е акустирал след края на потопа затова е кръстен така. Свещенното място където е отправил молитва и благодарност към бог Оттам идва и названието мюсулманин! Мусала ман.

Добавете коментар