5 причини да ги избягваме бързите храниБързите храни

са вкусни, но понякога и доста опасни. А в последните години се приготвят, така, че ви действат като наркотик — съставките им буквално действат като кокаин и постоянно изпитвате необходимост да ядете все по-често. Въпреки че току-що са изяли цял хамбургер, хората продължават чувстват глад. Знаете ли защо? След като изядете хамбургер, в тялото настъпват големи промени. Например, бургерите от различни ресторанти за бързо хранене имат повече калории от 100 грама шоколад, а тялото заради мазнините ги гори повече от три дни. Порталът Fast Food Menu Price е направил графики как тялото реагира на изядения хамбургер, на всеки десет минути в рамките на един час.

10 минути — Мозъкът копнее калорична храна

Нашите мозъци предпочитат  калоричните храни. Класическият бургер съдържа 540 калории, като в същото време повишава нивото на кръвната захар до ненормално ниво. Бързата храна задейства системата за осигуряване на енергия на мозъка, така че се чувстваме приятно и доволни. Това е подобно на действието на наркотици като кокаин, което насърчава компулсивното хранене.

20 минути — Зависимостта от захар

Знаете ли, че в един хамбургер има големи количества на пшеничен малц и натрий? И двете съставки предизвикват нашето тяло да жадува за още повече такава храна. Също така, те са вредни, тъй като могат да причинят затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

30 минути — Натрият атакува тялото

Бургерите съдържат около 970 милиграма натрий. Това е огромно количество сол, която стимулира дехидратацията. Симптомите са подобни на тези, които възникват при глад, така че искаме още храна. На бъбреците им е трудно да се справят с всичката сол, а това затруднява тялото. Сърцето работи по-бързо и кара кръвта да тече по-бързо през вените. Стига се до високо кръвно налягане, което в крайна сметка води до сърдечни заболявания и инсулт. Още едно доказателство, че бързите храни са опасни.

40 минути — Тялото иска още

Чувствали ли сте още глад, след като сте изяли хамбургер? Причината за това е, че се губи контрол над кръвната захар и копнеете за повече храна. При бързите и нездравословни храни инсулина намалява нивото на глюкоза и предизвиква още по-голяма глад. [caption id="attachment_458213" align="aligncenter" width="600"]Бързите храни - защо са толкова опасни? Бързите храни - защо са толкова опасни?[/caption]

60 минути — Бавно храносмилане

Обикновено, тялото се нуждае от около 24 до 72 часа, за да се смелят храните. Въпреки това, на хамбургерите им трябва още повече време, защото са по-мазни и по-тежки. При бързите храни този процес може да отнеме и повече от три дни. Около 51 дни продължава смилането на транс мазнините, а един бургер съдържа 1.5 грама от тях. Различни изследвания показват, че транс мазнините могат да причинят заболявания на сърцето, затлъстяване, рак и диабет.