Алексис Ципрас отново е премиер на Гърция, подготвя ли се за удар по Европа?Алексис Ципрас

отново е премиер на Гърция. След троен вот на доверие, гръцкия министър-председател отново седна на премиерското кресло. Въпросът, който обаче всички си задават е какъв курс ще поеме Ципрас, след като си бетонира позицията пред народа и парламента. През изминалите шест месеца Гърция претърпя такива трусове, че земетръсът отекна из цяла Европа. Ето и кои бяха най-знаменитите актове на Ципрас.

Мнимото излизане от ЕС

В началото на годината в редица балкански издания се появи информация, че Алексис Ципрас е обявил излизането на Гърция от ЕС. Новината бе публикувана в няколко чуждестранни държавни издания, което предизвика сериозно сътресение в Европа. Източникът така и не бе разкрит, а по време на скандала премиерът бе на посещение в Кипър. Тогава обяви, че няма намерение да излиза от ЕС, но действията му говореха за друго.

Исканията за репарации от Германия

За първи път Алексис Ципрас и неговото правителство поискаха финансови компенсации от Германия от Втората световна война. Бяха извадени справки, документи и редица други доказателства, че Германия дължи пари на страната. Ангела Меркел и финансовите й министри отказаха изобщо да обсъждат въпроса, но се появиха редица спекулации. Една от версиите гласеше, че е имало опит за договорки между гръцкото и немското правителство за опрощаване на дълговете, срещу намаляване на сумата на държавния заем.

Гръцката финансова криза, еврото и драхмата

През юли тази година Гърция гласува „НЕ“ на реформите искани от ЕС и „ДА“ на излизането от съюза. Въпреки това Алексис Ципрас не послуша народния вот и подписа споразумение за реформи. Месец по-рано правителството затвори банките заради риска от фалит на дружествата. Появи се и слухът, че страната ще въведе отново драхмата, което силно притесни гражданите. Янис Варуфакис призна, че е имало план за въвеждане на гръцката валута, но той така и не е бил реализиран в последния момент. [caption id="attachment_457936" align="aligncenter" width="601"]Алексис Ципрас Алексис Ципрас[/caption]

Какво готви Ципрас за Европа?

След тежка рокада във властта Алексис Ципрас отново е на власт и започна с първите си акции. Въпросът е накъде ще се насочи? Първите индикации говорят, че макар и приел част от условията на Брюксел, гръцкия премиер няма намерение да се съобразява с твърдия курс срещу Русия. Точно обратното—в лицето на Москва той търси съюзник, а чрез „Турски поток“ вижда опция за осигуряване на по-широко сътрудничество между двете страни.