Мания! Ловци на бисери претърсват Черно море!

Мания! Ловци на бисери претърсват Черно море!
5 (100%) 1 vote

Нова мания разтресе бургазлии, ловци на бисери претърсват морето на юг от Бургаският залив

Ловци на бисери се навъдиха това лято по южното ни черноморие. Според сведения на „Черноморски фар“ в морето са се появили пасажи с бисерни миди още миналата година. Това са разказали професионални гмуркачи, занимаващи се с ловене на рапани.

Един от рапанджиите Пламен Стоянов от Поморие разказва, че миналата година през септември някои от гмуркачите са се натъкнали на бисерни миди. Слухът за находката бързо се разчул и това лято бисерната мания завладяла мнозина. От цялата страна се стекли хора, които се надявали да намерят бисерна мида. Стоянов допълва, че миналата година бисерна мида е извадена покрай Созопол.  Той споделя, че наистина има бисери в морето, но те са твърде малко.

Жадните за сензации хора раздуват неимоверно много историята с бисерите и затова търсенето на перли в Черно море се превърна в мания. Според гмуркача, който иска да стане ловец на бисери трябва да отиде в Червено или Арабско море, защото тук бисерните миди са твърде малко. За 30 години  Пламен е намерил само две бисерни миди.

През лятото ловците на бисери са се разделили на три групи. Първата търси бисери около Созопол, втората се гмурка край Китен, а третата на юг около Ахтопол и Синеморец.996574ff28

За беда обаче уловът на търсачите на бисери е символичен.

За сведение една перла може да струва от 500 до 3 милиона долара. Най-скъпи са естествените перли, докато култивираните са по-големи, но по-евтини.

Най-голямата перла намерена до сега се намира в Британския музей и тежи 434 карата. Повърхността й е леко розова и има форма на капка, дълга 5 см.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар