Бой в парламента: Япония прие спорен закон, депутати се биха

Гласувайте за статията

Бой в парламента на Япония заради спорен закон

Стигна се до бой и в парламента на Япония. Страната на изгряващото слънце прие закон, който й позволява да участва във военни операции извън нейна територия, дори когато не е въвлечена в пряк военен конфликт. Това дава право на властите да изпращат войници на различни военни мисии, което според мнозина застраша сигурността на страната.

С новия закон за отбраната, за първи път след Втората световна война японските войници ще могат да се бият в чужбина.

Актът бе подложено на яростни критики сред депутатите, а няколко хиляди демонстранти излязоха пред парламента в Токио. Споменът за Хирошима и Нагасаки все още е пресен в съзнанието на гражданите, които се бунтуват срещу това действие на правителството, въвличащо войниците им в различни военни конфликти.

Съгласно новите законодателни промени, армията ще има възможност да участват във военни операции за защита на съюзниците, като САЩ, въпреки че няма непосредствена опасност за Япония и нейните граждани. Мнозина смятат, че така армията се превръща в маша за постигане на чужди интереси, което предизвика остри критики.

Заради приетия нов закон в японския парламент се стигна до сбиване между депутати. Законът бе обявен за противоконституционен, а народни представители заплашиха, че ще предприемат постъпки за неговата отмяна.
Лошото време навън пък не попречи на 500 души да протестират пред Парламента с настояване законопроектът да не се приема. Някои от тях носеха снимки на премиера Шиндзо Абе с косата и мустаците на Хитлер, а според проучванията популярността му е спаднала драстично, след приемането на законопроекта.

През изминалата седмица, десетки хиляди хора в Япония демонстрираха почти ежедневно срещу приемането на този закон, а пред сградата на парламента снощи се събраха около 13000.

Бой в парламента на Япония заради спорен закон

Бой в парламента на Япония заради спорен закон

Мотивацията на правителството да приеме законопроекта е нарастващата мощ на Китай, както и непредвидимата в ядрено отношение Северна Корея. И двете държави са заплаха за сигурността на Япония, която се надява по този начин да възстанови равновесието.

Или да създаде още по-голямо напрежение в Далечния Изток.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар