Кралица Рания призова Европа: Не затваряйте вратите на бежанците

Гласувайте за статията

Йорданската кралица Рания призова Европа за помощ и подкрепа за бежанците

Йорданската кралица Рания изнесе реч в Берлин, с която призова цяла Европа да отвори вратите си за бежанците. Кралицата на една от най-богатите арабски държави, отправи апел към ЕС да не затваря вратите за бежанците, а да ги приеме.

„Отказът може да помогне да се роди ново поколение на екстремисти. Те ще бъдат разочаровани, уплашени и лесна плячка за терористите“, припомни тя.

Кралица Рания присъства в Берлин и да получи награда за особените си заслуги за външната политика на Йордания, и за подкрепата си към бежанците. Кралството отдавна се е превърнало в убежище за нуждаещите се и Йордания първа отвори врати за тези, които бягаха от войната в Сирия. От над 1,4 милиона новопристигнали в Йордания за последните няколко месеца, над 600 000 са бежанци – предимно от Сирия, но има и такива от Судан, Сомалия и Йемен. Кралица Рания, която е сред най-активните борци срещу Ислямска държава, този път взе присърце проблема със затворените врати на Европа.

„Изправени сме пред криза с изключителна величина. Проблем, който изисква извънредни и комплексни решения“, допълни още Рания.

Тя заяви, че тук не става дума за прехвърляне на отговорност, както и за решение кои народи да приемат бежанци и кои не. „Алтернативата не служи за ничии интереси. Да не се направи нищо би било наистина непростимо“, допълни още тя.

Кралица Рания призова за повече информираност на населението, както и за кампании, които да изяснят какви точно са проблемите на бежанците. Тя настоя и за диференциране на понятията–икономически мигрант и бежанец.

Йорданската кралица Рания с апел в помощ на бежанците

Йорданската кралица Рания с апел в помощ на бежанците

„За някои те са повече от непознати–те изглеждат като пряка заплаха. Заплаха за религията, начина им на живот, товар за икономическата и социалната система. Дори риск за сигурността. Разберете – бежанците не желаят да навредят на никого – те просто искат подслон, сигурност и спокойствие, защото са лишени от тези неща, в страните, от които идват.raniq 2

„Не заключвайте вратите си от злоба към тях, или страх от неизвестното“, помоли още тя.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар