Колинда Грабар-Китарович: Не искаме криза в Хърватия заради бежанците!

Гласувайте за статията

Колинда Грабар-Китарович свиква съвет по сигурността заради бежанците

Колинда Грабар-Китарович съвсем наскоро седна на президентското кресло в Хърватия, а вече й се налага да взима тежки решения. Новия президент на страната поиска от премиера да свика съвет по национална сигурност, за да се обсъди ситуацията с бежанците. Хърватия е готова да помогне на мигрантите в безопасния им път към западна Европа. В същото време обаче не иска да преживява същата ситуация каквато в момента се случва в Сърбия, Македония и Унгария.

„Това не е само хуманитарен въпрос. Също така е свързан със сигурността, икономическите и социалните проблеми в страната ни. Затова искам да знам, дали сме готови достойно да посрещнем тези хора, да се погрижим за тях и същевременно да гарантираме на хърватските граждани, че ще могат да живеят в безопасност и да запазим стабилността на страната“, заяви хърватският президент.

Колинда Грабар-Китарович поиска от премиера Зоран Миланович да свика на спешно заседание Съвета за национална сигурност, защото „бежанската криза се усложнява час след час“.

В последвалата престрелка между двамата, премиерът заяви, че проблемът е въпрос, който ще се разисква от правителството, към което президентът няма отношение. Това не попречи на държавния глава на Хърватия да изрази доста открито мнението си. Според нея Хърватия вероятно няма да стигне до затваряне на границите като Унгария, но трябва да гарантира на първо място сигурността и спокойствието на собствените си граждани.

Президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович настоя за спешни мерки по проблема с бежанците

Президентката на Хърватия Колинда Грабар-Китарович настоя за спешни мерки по проблема с бежанците

„От доста време предупреждавам, че това, което в момента се случва (в ЕС) с квотата за приемане на бежанци, представлява само потушаване на пожара с обикновен пожарогасител. Проблемът е много по-голям. Трябва да се открие и причината за бягството на тези хора от техните страни, а ЕС да прецени и то бързо какво може да направи, за да се отстранят тези причини, с цел стабилизиране на ситуацията и налагане на контрол на миграцията.“, казва още Колинда Грабар-Китарович.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар