Загадката на петнистото езеро (Най-необикновения феномен в Канада)

Гласувайте за статията

Петнистото езеро в Канада сред най-големите природни феномени

Чували ли сте за петнистото езеро? На света има най-различни природни феномени, но да попаднем на езеро, пълно с точки, дори не ни е и хрумвало.
В близост до град Осойос, Британска Колумбия, Канада има едно езеро пълно с точки. И именно заради неговата странна форма то се нарича петнистото езеро и привлича туристи от цял свят.
То е не просто необичайно, а направо необикновено. Странния си външен вид дължи на различни минерали като магнезий, сулфат, калций, натрий, сребро и титан. През зимата няма да ви направи голямо впечатление, тъй като е пълноводно и прилича повече или по-малко на останалите езера. Но през лятото по-голямата част от водата се изпарява и цялото езеро става на точки. А там, където има по-голяма концентрация на различните вещества и цветът на водата веднага се променя. Ето откъде петнистото езеро носи и името си.

Можете да го видите в най-различни цветове на дъгата—жълто, синьо, зелено, бяло заради множеството минерали, които съдържа. Преди около 100 години, от тук дори са вадели суровини за производство на боеприпаси. А по онова време е можело да се извадят по над един тон соли на ден.

 

И докато за правителството, езерото е било източник на полезни суровини, то за коренното население—индианците – е смятано за свещено. Те вярвали, че водата му е вълшебна, тъй като благодарение на различните минерали, които съдържа, има изключително голям лечебен потенциал.
Всичко това местните използвали максимално в близкото минало—враждуващите индиански племена сключвали край петнистото езеро мирните си договори, а ранените оставяли тук с убеждението, че водите му ще ги излекуват.

Петнистото езеро в Канада е сред най-големите природни феномени

Петнистото езеро в Канада е сред най-големите природни феномени

Бизнесмени почти успели да превърнат петнистото езеро в Спа комплекс, но наследниците на индианците успели да ги разубедят и то е запазено непокътнато. Днес достъпът до петнистото езеро е абсолютно забранен и никой не може да го посещава. И все пак, ако се намирате в Осойос, не пропускайте възможността да посетите района — гледката е невероятна дори от върха край пътя.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар