Апостол Матей погребан край Киргизстан? (Нови доказателства)

Гласувайте за статията

Откриха древна цивилизация в езерото с останките на апостол Матей

Останки от средновековен манастир и артефакти от древния народ на скитите са намерени в езеро в Киргизстан, където се смята, че апостол Матей може би е бил погребан.

Руските водолази направили сензационно откритие в езерото Исък Кул, където бе открит древен метрополис през 2007 година. Най-удивителния артефакт, намерен от водолазите, е парче от керамичен съд с печат, описан в арменските и сирийските скриптове.

Тази находка може да се окаже наистина уникална, както и да докаже, че на брега на езерото е имало арменски манастир, където, според легендата са погребани мощите на апостол Матей. Смята се, че векове след смъртта му, неговите мощи са преместени от Италия в Киргизстан, където е имало средновековен арменски манастир, потънал във водите на езерото.

Водолазите от държавния университет в Томбск в Сибир, освен това са намерили повече от 200 артефакти, които обаче нямат общо с арменската култура. Смята се, че принадлежат към живелия преди 2500 години народ на скитите / наричани още „сака“/ .
В момента се прави анализ на артефактите, а учените се надяват, че ще успеят да открият доказателства в подкрепа на теорията за средновековен арменски манастир тук. Православни свещеници отдавна твърдят, че тук е погребан и евангелиста Матей–един от апостолите на Исус, негов ученик и създател на едно от четирите евангелия. Дълбоководния водолаз Дмитрий Горн, който успя да извади артефакта с древните печати, казва за него, че той наистина е уникален.
„Експерти в момента работят върху идентифицирането на надписите на печатите, но вече се предполага, че той вероятно е арменски или сирийски“, казва той, цитиран от The Siberian Times. „Ако това се окаже вярно, това ще бъде още едно доказателство, че е имало арменски манастир край Исък Кул през 14 век, където според легендите, се съхраняват мощите на апостол Матей.“ допълва Горн.
Друга широко разпространено мнение е, че евангелистът е погребан в катедралата Салерно в Италия, която е посветена на светеца. Ако се докаже, че мощите на апостол Матей се намират в Киргизстан, това ще бъде наистина сензационно откритие.

Сензационни находки свързани със скитите и апостол Матей откриха в Русия

Сензационни находки свързани със скитите и апостол Матей откриха в Русия

Що се отнася до останките от древните артефакти, открити от Дмитрий Горн, специалистите са убедени, че става въпрос за народа на скитите. Херодот споменава за тях през 5 в. пр. Хр, като номадското племе е известно с набезите си из цяла Европа и Централна Азия.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар