Повече заети по родното Черноморие през 2015. Вериги Happy – сред водещите работодатели. Преглеждания: 2548

restoranti happy са мечта за желаещите да работят по морето
5/5 - (2 votes)

Юли и август са пик месеците на сезонната заетост по българското Черноморие.

Наблюдения от пазара на труда сочат като най-силно засегнати от сезонната вълна на икономическа миграция областите Ямбол, Сливен и Бургас, където се отчита драстично намаляване на безработицата в края на март и отново повишаване в началото и средата на септември. Традиционно е търсенето на работници в сферата на туризма като през изминалата година анализи на БТ отчитат над 63 000 заети повече през юли спрямо март, а тази годината се очакват с 1/3 повече.

Във връзка със зачестилите нарушения от страна на работодатели за предоставянето на квартири и изплащане на възнаграждението на сезонни наемници, през 2014 година бяха извършени над 1700 проверки на над 1600 работодатели по българските курорти. Тази година мерките отново са затегнати, заради многобройните случаи на измами и опасенията, че гласуваните еднодневни трудови договори, които Правителството засега одобри само за сектор селско стопанство, ще бъдат нелегално предлагани и на сезонно заети в различни сфери на труд по морето.

Срочните трудови договори са тези, които се оказват причината за вариращите нива на годишната безработица у нас. Те са законово установените за сезонните трудови правоотношения. За разликата от сключените такива за неопределeно време, срокът при временните е фиксиран, при това за период не по-дълъг от 3 години. Приложими са от големи търговски верига в сферата на хотелиерството и ресторантьорството като Happy, McDonald’s, BurgerKing и др.

Условията за работа в Happy, като широкообхватна като длъжности, с набор на сезонни работници от цялата страна, са едни от образцовите в бранша. Веригата за бързо хранене традиционно работи със студенти, наети за летните месеци. Освен сключения договор се договаря квартира, транспорт, условия на труд и заплащане.

ресторанти Happy
Към заплатата в ресторанти Happy се добавят множество ваучери и бонуси.

Заплатата в Happy, както и на много други заведения, се формира на базата на процент от заработката на конкретния ресторант, но по Happy програма „Сезонен служител”, за да се гарантира сигурност към месечното възнаграждение, се добавят бонуси, ваучери и се начисляват допълнителни при извънреден труд.

Най-голям е броят на заетите в Бургас, Варна и Слънчев бряг. Характерен в региона е и постоянният прилив и текучество на работници. Както търсенето на добър работодател е от първостепенна важност, така и изискване за качествени кадри съществува от страна сериозните работодатели. Затова и в политиката на по-големите собственици на заведения, в това число и Happy мениджърите, залагат на предлагането на срочен договор и възможността сезонният работник да запази заетото от него място и през следващата година. По този начин се гарантира работно място и се избягват нарушения и злоупотреби.

Коментари чрез Facebook

коментара

Коментарите са изключени