Амишите са не просто старомодни, но и милионери. Къде се крие най-голямата им тайна?

През последните двайсетина години броят на амишите в САЩ се е удвоил. За мнозина техния таен свят стана по-достъпен и разбираем, след като започнаха да се появяват в риалити предавания и други шоу програми, в които изпълняват главните роли. Но едно нещо, което много хора не знаят за тези традиционалисти, а според някои "закостенели“ хора, е, че те са истински милионери. А тайната на успеха им се крие в стратегиите им. "Някои от амишите са много добри в бизнеса", казва Ерик Уеснър, основател на сайта Amish America и припомня, че въпреки че за тях не се говори в обществото в общността живеят голям брой милионери. Те не разчитат на съвременните постижения като ток и технологии, а на своите малки тайни, с които реализират големи успехи.

Ценят опита повече от материалните блага

Амишите

купуват неща, които са проектирани да издържат дълго и не купуват нищо, което просто е актуално на пазара. "Те винаги мислят в дългосрочен план", казва Лори Кракер, изследователка на амишите и автор на книга за техните успехи. "Това не означава, че те не се харчат пари за забавление, разбира се, че харчат, но нещата, които купуват винаги имат по-висока стойност".

Винаги оставят настрана по 20% от приходите си

Средният американец спестява едва 6% от приходите си. Член на общността на амишите след 20 години работа във ферма, въпреки че издържа семейство с 14 деца, е успял да спести 400 000 долара. Той имал план, а за един амиш това е нещо свято. А неговият план бил да купи собствена ферма и батут за децата си. И успява като заделя по 20% от месечните си доходи.

Презират дълговете и рядко използват кредитни карти

Въпреки че някои от членовете на общността на амишите използват кредитни карти, мнозина изпитват отвращение към дълговете. "Докато ние през нощта се събуждаме и се тревожим какъв заем имаме и как да изплатим своите кредитни карти, амишите спят спокойно", казва Кракер. [caption id="attachment_454882" align="aligncenter" width="600"]Амишите - коя е тайната на успеха им? Амишите - коя е тайната на успеха им?[/caption]

Вместо да вземат заеми, те работят допълнително

Амишите по-скоро ще започнат да работят още едно нещо, отколкото да се задължат към някоя от банките. Например, мъж от амишите, който е строителен работник и е загубил работата си заради рецесията, би избрал да работи на някой по-малък обект от сградите, като адаптира разходите си към своите нови приходи. А ако жена от амишите остане без работа, веднага ще започне да отглежда цветя или зеленчуци в градината си, с цел да ги продава и така да се прехранва. Находчивостта при амишите им е вродена и благодарение на нея преуспяват.