Алексис Ципрас подава оставка!

Алексис Ципрас
0

Алексис Ципрас ще насрочи предсрочни избори в Гърция

Алексис Ципрас се оттегля от премиерския пост в южната ни съседка

Алексис Ципрас подава оставка! Министър-председателят на Гърция е твърдо решил да се оттегли от поста си като това ще се случи малко по-късно днес. Източници от гръцкото правителство разкриват, че премиерът смята, че това е единствения начин да се справи с вътрешното разцепление в партията му СИРИЗА. Голяма част от депутатите на която не одобриха факта, че лидерът им все пак се съгласи на условията, поставени от Европейския съюз по въпроса с външния дълг на страната.

Алексис Ципрас
Алексис Ципрас

Въпреки гръмките заявления на Ципрас, че Гърция няма да плаща заемите си. Затова премиерът е преценил, че предсрочните избори са единственият възможен изход от ситуацията. Вариантите за това са два – единият е вотът да се проведе в седмицата между 20 и 27 септември.

За това настояват част от съветниците на Ципрас. Другите обаче смятат, че ще е по-добре, ако изборите не се случат преди октомври месец, за да може все още настоящото правителство да изпълни сключения договор с кредиторите и да нанесе още необходими корекции в спасителната програма.

Олга Геровасили – говорителката на кабинета направи официално изявление, с което обясни, че все още има нерешени въпроси, които трябва да бъдат изчистени.

В същото време Алексис Ципрас поиска от Мартин Шулц – председателя на Европейския парламент, той да гарантира сделката за допълнителния заем от 86 милиарда евро, който беше одобрен и ще бъде отпуснат на Гърция. Първият транш от него се очаква днес, научиха от „24 часа“ и ще послужи за погасяването на неотложните плащания на страната по задълженията й към МВФ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.