Добре известно е, че кралица Елизабет II е жива легенда за Великобритания, но не всеки знае, че е уникална и в реалния живот.

На 9 септември, кралица Елизабет II официално ще стане най-дълго управлявалия монарх в Британия. Заедно с това обаче, от обкръжението й коментират, че и до днес тя е пълна загадка. Ето 5 неща, които със сигурност не знаете за нея.

1. Знае да стреля с огнестрелно оръжие

Кралица Елизабет II

отлично си служи с оръжие дори на 90 години. Въпреки че рядко стреля, тя признава, че това й хоби, което практикува от времето на Втората световна война.

2. Служила е по време на Втората световна война

Кралицата е единствения жив монарх в света, който служи през Втората световна война. Същевременно е и единствената жена от кралското семейство, която е служила във война. Тя се присъединява към армията, когато е на 18 години и дори управлява военен камион. Докато служила във войната, е научила и няколко "трикове" за ремонт на двигатели, което ни води до следващия факт.

3. Тя е обучен механик

Кралицата, т.е. принцесата по това време, е и факир по отношение на колите. "Веднъж, когато учебния център бе посетен от краля, кралицата и принцеса Маргарет, завариха принцеса Елизабет в униформа, докато поправя двигателя на развален камион на Червения кръст", спомня си един от ветераните.

4. Не се нуждае от паспорт, за да пътува

Точно така: С оглед на това, че всички паспорти в Обединеното кралство се издадени в името на кралицата, на Нейно Величество не й трябва паспорт, защото трябва сама да си го подпише. Всички други членове на кралското семейство, сред които и херцогът на Единбург и принца на Уелс, трябва да имат паспорт, за да напуснат страната. Освен това, кралицата има и съдебен имунитет: Всички решения, взети в Обединеното кралство, се вземат в името на кралицата. Поради това, тя не може да бъде осъдена. [caption id="attachment_454779" align="aligncenter" width="599"]Кралица Елизабет II далеч не е сухарка Кралица Елизабет II далеч не е сухарка[/caption]

5. Има два рождени дни

Кралица Елизабет II

  не празнува един рожден ден, като обикновените хора. Това означава, че не получава и обичайните подаръци само веднъж в годината (получила първото си корги, Сюзън, за 18-ия рожден ден). Родена е на 21 април, но нейният "официален" рожден ден се празнува в началото на юни в събота, по време на Trooping the Colour парада.