Калпана Сарой изживява „приключение“, което е част от ежедневието на милиони деца в ИндияКалпана Сарой

е истински пример за героиня, извадена от телевизионен сериал. Историята на живота й изглежда като от епизодите на популярната индийска поредица „Малката булка“, но в действителност, в нейния живот няма нищо приказно и романтично. Омъжена едва на 12 години, тя няма никакво детство. Насилието, което я сполита в брака, я кара да избяга при родителите си, а смелостта й я превръща в успяла жена.

Малката булка, но в живота

Калпана е родена в село в индийския щат Махаращра. Отраснала е заедно с още три сестри и двама братя. Била отлична ученичка и умно момиче, което е обичало училището. Когато става на 12 години, тя трябвало да изпълни обичая на общността Далит и да се ожени. Баща й не подкрепял тази практика, но, както разказва Калпана, бил безсилен пред традицията. И така, нейният брак станал реалност. На 12 години Калпана мести в Мумбай заедно със семейството на съпруга си. И кошмарите започват „Обществото, в което израснах, не представяше брака като мечтата на живота ми. Бях готова за робството, което ме очакваше. Но не можех да предположа какъв наистина ад ще последва“, спомня си тя. В новото си семейство, тя постоянно е била жертва на физическо насилие. Бащата я спасил от всичко това, и я върнал в родното й село. „Шест месеца след сватбата баща ми дойде да ме посети. Той беше уплашен, каза ми, че се е почувствал, сякаш е видял призрак, а не дъщеря си", разказва тя. Завръщането в село Махаращра не е било лесно, защото обществеността отхвърлила момичето, отказало се от брака. Било толкова трудно, че Калпана Сарой се е опитала да се самоубие. За щастие успяла да оцелее. „Получих втори шанс и не исках да го прекарам в съжаление за самата себе си“, разказва младата жена.   Калпана се върнала в Мумбай, но с намерението да си намери работа. В началото живее с чичо си, а първата й работа била в завод за облекло. Скоро наела апартамент, а след това при нея се преместило и семейството й. По това време тя била единствената в семейството, която носела пари в дома. Когато се разболяла по-малката й сестра, нямали достатъчно средства за нейното лечение. Калпана си спомня, че тогава работела по 16 часа на ден. [caption id="attachment_454554" align="aligncenter" width="600"]Калпана Сарой - Малката булка, но в живота Калпана Сарой - Малката булка, но в живота[/caption]

Нова надежда

Благодарение на проект на правителството за подпомагане на млади предприемачи, тя решила да изтегли кредит и да отвори магазин за мебели. За две години успяла да изплати заема си, а след това купила и компанията за алуминиеви тръби "Kamani Tubes", на която днес е изпълнителен директор. Калпана Сарой се насочва и към филмовата индустрия, където бележи първите си големи успехи през 2013 година. Днес тя е носител на наградата "Padma Shri"–едно от най-престижните отличия в Индия. И е член и на управителния съвет на банката "Bharatiya Mahila". За всички, които са готови за бизнес предизвикателства, тя има две препоръки - упорита работа и виждане за нещата. Без тях, със сигурност няма да има успех.