Мистерия по италиански: Фуроре или селото, което не съществува

Гласувайте за статията

Мистерия по италиански, или как Фуроре – едно несъществуващо село, се превърна в туристическа атракция

Ако обичате загадките, то тази мистерия непременно ще ви заинтригува. Селце в Италия, което носи звучното име Фуроре предизвиква истинско вълнение сред пътешествениците. Причина за това не е само красивата природа, чистите плажове и уникалната архитектура, но и една малка подробност – селото всъщност… не съществува.

Тук някога, много отдавна е било издигнато малко селище, само с няколко къщи, без централен площад. За това място не се е знаело почти нищо, мнозина дори не подозирали, че то съществува. Едва когато преминали времената на пиратите и морските разбойници, кметът му решил, че е време светът да разбере за тях.

Фуроре е малко село, разположено по крайбрежието на Амалфи, в югозападния край на Италия. В миналото тук се е намирало малко селище, с разпръснати къщи, кацнали над планината, с фантастична гледка към морето.

Фуроре е известно  и като „селото, което не съществува“, защото всички сгради, улици и стълби са били скрити зад скалите, така че от морето не са забелязва абсолютно нищо. Построено е така, за да не става землището обект на пиратски атаки, докато разбойничеството не приключило. След като кметът на Фуроре решил, че е настъпил моментът останалата част от света да узнае за тях, той наредил всички къщи да се пребоядисат с ярки цветове, с което би се привлякло вниманието на туристите. Тази традиция се е запазила и до ден днешен, като жителите на селото често канят и художници от цял свят, за да украсят местните сгради с колоритни картини и рисунки.

Главната атракция е фиордът или Фиордо. Това е тесен процеп между скалите, в чиято вътрешност се намират стари рибарски къщи.

Фуроре - тайнствено село пленява с красотата си

Фуроре – тайнствено село пленява с красотата си

Това е и най-старата част на селцето, което бързо се превърна в привлекателна дестинация за мнозина.  Според преброяване от 2011-та година, тук са живели около 810 жители.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар