Ердоган: Владимир Путин се отказа от Асад! (САЩ нападнаха Сирия)

Гласувайте за статията

Владимир Путин се отказа от Башар Асан, САЩ атакува правителството на Сирия

Владимир Путин се е отказал от подкрепата си за Башар Асад, заяви турския президент Реджеп Ердоган. По думите на балканския политик, руския му колега е оттеглил подкрепата за сирийското правителство, което развърза ръцете на САЩ.

Турския държавен глава обяви новината пред група журналисти, на връщане от пътуването си в Азия. Той даде съвсем ясно да се разбере, че руския му колега има сериозни колебания относно подкрепата си спрямо Башар Асад, а също така и че може да бъде убеден, да не подкрепя повече сирийския лидер.

По време на срещата им през юни в Баку, Ердоган е заявил, че Владимир Путин е бил изключително „положителен“. Добрия тон между двете страни се е запазил и по време на двустранните телефонни разговори.

„Смятам, че той може да се откаже от Асад“, заяви турският президент, цитиран от изданията“ Дейли Сабах “ и “ Сабах дейлис“.

Дълго време Русия и Турция бяха на различни мнения за сирийската криза и ролята на президента Башар Асад в управлението на страната. Путин и Ердоган се срещнаха за последен път на 13 юни в Баку, по време на Европейските игри.

Интересна подробност е, че в същия ден, в който Владимир Путин обяви неофициално, че отказва подкрепата си за Башар Асад, САЩ рискува да нанесе първи въздушен удар срещу правителството в Сирия, в защита на бунтовниците, обучавани от американската армия.

По информация на Асошиейтед прес, това е първото американско нападение на сирийска територия, за да бъде оказана помощ на бунтовническата групировка „Нова Сирия“, заяви говорителят на Пентагона, Бил Ърбън. Високопоставен американски служител допълнително е пояснил, че американските самолети са бомбардирали и позициите на джихадистка група, в отговор на нападението срещу силите на сирийската сунитска „умерена опозиция“, които се обучава от военни на Съединените щати, предава АFP.

Турския президент Ердоган, обяви, че Путин се отказва от подкрепа за Асад

Турския президент Ердоган, обяви, че Путин се отказва от подкрепа за Асад

Според агенция Reuters, американските въздушни удари са насочени срещу позициите на ислямистите, в отговор на загубите понесени от сирийските бунтовници, обучавани и въоръжени от войските на САЩ през юли. В същото време обаче от Белия дом заявиха, че са готови да нападнат и правителствени  войски в Сирия, ако застрашат бунтовниците.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар