Австрия с крути мерки заради бежанците, промениха и конституцията

Правителството на Австрия в петък поиска мащабно увеличаване на конституционните си правомощия, с които да принуди управителите на провинциите да приемат търсещите убежище мигранти. Голяма част от местните власти реагират доста критично на гнева на държавното ръководство, че не осигурява адекватна грижа за нарастващия брой бежанци от Либия и Сирия, които са крайно нежелани в страната.

Девет провинции в Австрия обещаха да осигурят помощи, жилища и храни на бежанците, но голяма част от тях не са спазили уверенията си, че до петък ще осигурят жилища за допълнителните 6500 мигранти, които нахлуха в страната, в търсене на убежище. В петък и най-големият австрийски бежански лагер край столицата Виена спря да приема нови бежанци, тъй като вече две хиляди души спят на открито.

"Необходимо е да се приложат допълнителни мерки", заяви канцлерът Вернер Файман. В същото време той поиска редица конституционни поправки, с които правомощията за формиране на бежански лагери, да преминат от общините и управителите на провинциите, в ръцете на федералното правителство.

В началото на седмицата, пратеникът от агенцията за бежанцитекъм ООН, Кристоф Пинтер, посети най-големия австрийски бежански лагер Траискирхен и каза, че там "обстановката е непоносима, опасна и нехуманна".

Следващата седмица и представители на международната организация за защита на човешките права Amnesty International ще направят посещение в споменатия бежански лагер. Това е рядък случай, когато става дума за подобна институция, намираща се в Западна Европа.

Колкото и да са критични условията в бежанските лагери в Австрия, в България положението е още по-лошо. Държавата ни вече не е в състояние да поема повече имигранти, а условията за живот в лагерите са ужасни, оплакват се самите бежанци.

[caption id="attachment_453088" align="aligncenter" width="596"]Австрия с нов закон за бежанците Австрия с нов закон за бежанците[/caption]

 

Този факт е и една от причините голяма част от бежанските вълни от Либия да заобикалят страната и да правят опити да влязат от Гърция, през Сърбия и Македония, към Западна Европа. Още повече, че веднъж заловени от българската гранична полиция, малцина са онези, които успяват да напуснат лагерите и да стигнат до границите на Шенген, достигайки Германия, която е новата обетована земя за тях.