Ердоган атакува Ислямска държава — политически удар или клопка?

В клопка ли попадна президентът  на Турция Ердоган, или успя с един удар да убие два заека? Турският президент привлече вниманието на целия свят, а въпросът, който всички си задават е, защо, след като не пречеше на терористите, Турция сега ги нападна? Отговорът на този въпрос не е еднозначен и всички, които са наясно с международната политическа ситуация и Ислямска държава, има какво да кажат по въпроса. Ние ще нахвърлим само основните причини за действията на президента на югоизточната ни съседка, а изводите и коментарите ще оставим на вас

С един удар два заека

Турция може и да има стабилни позиции в Близкия изток, но фактът, че не само не пречеше, а дори подпомагаше международни терористи застраши позициите й пред ЕС, НАТО и много нейни партньори. Въпреки железния контрол, който властите оказват върху медиите, не остана скрит факта, че много джихадисти се лекуват в турски болници, както и че голяма част от бойците спокойно минават през територията на страната. Дори синът и дъщерята на президента се оказаха свързани с Ислямска държава — факт, който не може да бъде подминат без внимание от основните съюзници на Турция — Русия и САЩ. Всъщност президентът си затваряше очите, за да не бъде атакувана страната му от ислямистите. След атаката в град Суруч, турската бойна авиация ще стовари половината си мощ срещу Ислямска държава. И то не защото идеята радикален световен ред нещо не се харесва на Анкара, а защото бяха засегнати пряко интересите и суверенитета на страната — нещо, което нито един държавен глава на суверенна държава не може да остави без отговор. Другата причина за военните атаки е край на примирието с кюрдите. Общността е трън в очите на правителството и Ердоган от години. Принудителното примирие под натиска на Европа бе нарушено. А президентът не изглежда никак склонен да го поднови отново. Всъщност Турция не желае да признае и приеме тази общност като отделна. А още по-малко да й позволи да си създава своя държава на територията на страната, или някъде около границите.

Затвърждаване на властта и подкрепа от НАТО

Ердоган

в момента е в критично положение, тъй като партията му претърпя катастрофална загуба на изборите. Вътрешните междуособици, потушавани със сила не стихват, а опитите за коалиция претърпяха провал. Страната отива към нови избори, а едно безвластие в момента е много опасно. Освен това турския президент има нужда от подкрепата не само на народа, но и НАТО, за да затвърди позициите си във властта. [caption id="attachment_452704" align="aligncenter" width="542"]Защо Ердоган най-накрая нападна Ислямска държава Защо Ердоган най-накрая нападна Ислямска държава[/caption] Атаките срещу Ислямска държава ще му позволят да си осигури нужното обществено одобрение, особено след поредицата атентати в Истанбул и Анкара, а,последният в Суруч взе и десетки жертви. От друга страна, войната с Ислямска държава и задържането на бойците на територията на Сирия, превръща Турция в своеобразна буферна зона между ЕС и терористите. Още ли се чудите защо НАТО оказа безапелационна подкрепа на Турция, въпреки доказателствата, че нападат предимно кюрдите, а не толкова мишени на Ислямска държава?