Учени направиха стряскаща прогноза за бъдещето на Земята

Поредната стряскаща прогноза, направена от американски и норвежки учени, твърди, че следващите 30 години може да се окажат катастрофални за Земята. Според тях нивото на Световния океан се покачва критично.

Учените твърдят, че всяко покачване на вода може да бъде фатално и може да предизвика невиждан потоп. Скоростта, с която нивото на Световния океан се покачва, е по-висока от тази преди 25 години. Принос за това има по-бързото топене на ледовете.

Норвежки учени също подкрепят становището на колегите си от САЩ. Те са категорични, че топенето на ледовете е по-бързо от това преди сто години.

Руски учени са констатирали при едно от посещенията си на Антарктида, че ледниците вече са намалили обема си. Причината за това е започналото им топене.

Ян-Гунмар Винтер – шеф на Норвежкия полярен институт разказва, че ледовете край Артика, които преди целогодишно покриваха целия Северен океан вече са започнали да се топят през лятото. На места вече дори няма лед целогодишно. Принос за това има глобалното затопляне.

Томас Карл - директор на Института по климатология в САЩ разказва, че в последните десетилетия човечеството е станало свидетел на невиждани климатични процеси, които никога досега е имало в историята на света.

Промени престоят и в бъдеще, категоричен е той. Американският учен също вещае катастрофални последици за Земята.

[caption id="attachment_452650" align="alignright" width="300"]Земята Учени направиха стряскаща прогноза за бъдещето на Земята[/caption]

Принос за това имат не само климатичните процеси, но и дейността на човека. При покачване на нивото на водите на Световния океан, последиците ще бъдат катастрофални за САЩ, Канада, Латинска Америка и Австралия.

Глобалното затопляне се отразява негативно и върху растителния и животинския свят. Времето, необходимо за нормалното развитие на едно растение ще намалее с 11%. Освен това дърветата ще спрат да поглъщат въглеродния двуокис и това ще доведе до увеличаване на парниковия ефект, пише ПИК.