Плутон поднесе нови изненади на учените (Вижте)

Гласувайте за статията

Плутон отново изненада учените с атмосфера и ледници от азот

Загадките около Плутон продължават да се разбулват, а учените остават все по-приятно изненадани. Оказа се, че планетата крие любопитни тайни, които радват мнозина. На първо място, тук има атмосфера, а също и ледници. Те обаче не са от вода, а от азот.

Нови снимки от повърхността на Плутон разкриват, че най-малката планета в Слънчевата система е съставена от азот, въглероден окис и метан, като често тези химични елементи съставят цели ледени айсберги.

„С плаващ лед, екзотичен химичен състав на повърхността, планински региони и широко разпространена мъгла, Плутон показва разнообразие в планетарно-геоложки план, което е наистина вълнуващо“, казва Джон Грунсфелд, сътрудник в администрацията на дирекцията за научни мисии към НАСА.

Според оценките на учените, спиралните схеми в светло и тъмно сиво, които могат да се видят на снимките, публикувани вчера, приличат много на ледниците, които се намират на Земята. И са като тях. Основната разлика е, че земните ледници се състоят от замръзнала вода, но на Плутон те са съставени от замразен азот.

Някои от кратерите на Плутон направо са се превърнали в ледени планини от азот, заради слетите се един с друг ледници. Анализи на снимките, направени от космическия апарат, край планетата на 14 юли предизвикаха дори спекулации, че на по-дълбоко ниво под леда може да има и течен азот.

Космическият кораб New Horizons успя да направи снимки в мъглата поне на 160 км над повърхността. Атмосферата на Плутон, осветена от слънцето, бе снимана от нова позиция от космическия апарат, от 2 милиона километра далечина.

Плутон поднася нови изненади

Плутон поднася нови изненади

„Това е първият ни поглед към климата в атмосферата на Плутон. Мъглата е интензивна и се простира поне на стотици километри над повърхността. Това е голяма изненада, тъй като е пет пъти по-далеч от това, което ние предполагахме“, казва Майкъл Съмърс, сътрудничил си с изследователя Джордж Мейсън от университет във Феърфакс, Вирджиния.

pluton  2

Той допълва, че новите данни за Плутон създават съвсем друга перспектива към планетата и дават възможност за съвсем нов поглед над ситуацията.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар