Черно злато или кой държи ключа за най-известния енергиен източник

Борбите за петрола не спират, а ОПЕК може и да налага контрол над продажбите на това черно злато, но дори те не са в състояние да контролират всичко, а и договорът с Иран преразпредели дяловете на търговията с черно злато. И въпросът, който всички си задават, е–кой държи най-големите залежи на петрол в света? Вижте кои са най-богатите държави.

1. Венецуела

Венецуела е държавата, която държи най-големия дял от световния петрол 48721 милиарда литра черно злато крие страната. Те съставляват 96% от печалбите от износа на страната. Но заради падането на цените на петрола продължава да върви надолу.

2. Саудитска Арабия

Неформалния крал на петрола държи залежи от 43926 милиарда литра нефт на територията си. Кралството му обаче не продължи дълго, тъй като Иран се намесва в игрите с петрола.

3. Канада

Със запаси от 28345 милиарда литра нефт Канада е най-големия износител на петрол в Северна Америка. Страната обаче е и най-големия замърсител, тъй като е повишила доставките с цели 20%, което води до по-висок парников ефект.

4. Иран

Със запаси от петрол в размер 27541 милиарда литра Иран се връща в голямата игра. Страната е асо в ръкава на Запада, а и главен конкурент на Русия за европейските пазари.

5. Ирак

Ирак зависи главно от петрола, но залежите от 22961 милиарда литра я поставят в средна позиция. Въпреки че не е сред най-големите износители на пазара, до 2015 изпомпва петрол в рекордни количества.

6. Кувейт

Страната поддържа половината от БВП благодарение на петрола, като планира да увеличи до 4 милиона барела черно злато на ден, износа до 2020 година. В момента Кувейт и Саудитска Арабия контролират пазарите на Иран, но ситуацията се променя. [caption id="attachment_452330" align="aligncenter" width="568"]Черно злато: Кои са най-богатите държави в петролния свят Черно злато: Кои са най-богатите държави в петролния свят[/caption] ОАЕ, Русия, Либия и Нигерия се намират на последните места в класацията. За всяка от страните влизането на Иран в схемата може да се окаже рисково за всяка от тях.