Гробницата на Филип Македонски открита! (Намериха останките му)

Гробницата на Филип Македонски открита! (Намериха останките му)
2 (40%) 1 vote

Мистерията с гробницата на Филип Македонски приключи, откриха останките на владетеля

Загадката около гробницата на Филип Македонски приключи. Владетелят, чиито гроб се смяташе за намерен, най-после бе открит, но не в гробницата, където мислеха, че е погребан, а в друга погребална могила.

Бащата на Александър Велики, както е записано в историята, е имал нанесена рана от копие в крака, която го оставя с физически недъг цели три години преди да бъде убит през 336 г. преди новата ера. Смята се, че македонското кралско семейство е било погребано в три гробници на хълм във Вергина. Археолозите отдавна твърдят, че третата гробница е била обитавана от сина на Александър Велики, Александър IV. Смята се, че останките на Филип Македонски са погребани във втория гроб, често наричан „гробницата на Филип“.

Но дали това наистина е той?

Изследователите проведоха редица изследвания, доказващи, че македонския владетел е погребан в първата гробница. След въглероден анализ на костите от учени от университета Демокрит, разкритието бе публично оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Първо, тимът преценил възрастта с помощта на компютърно сканиране и чрез изследване на зъбите и таза. След това, с рентгеново сканиране и други видове скенери и радиология, установили възрастта на някои кости.

Резултатите са изумителни.

Според откритията, Филип Македонски е бил на 45 години, с височина от 1,8 метра. Кракът му е бил сериозно ранен от твърд предмет и дори е получил възпаление. Под коляното е открита дупка, отговаряща на пронизване от копие.

Установени са още и проблеми с походката и накланяне главата надясно, за да я държи в изправено положение. Възстановяването на Филип Македонски е невероятно, като се има предвид, че е живял в епоха без антибиотици, твърдят от екипа и допълват, че са удивени от факта, че неговите лекари са успели да предотвратят кървенето до смърт. В същата гробница са намерени и останките на 18-годишна жена и новороденото й бебе. Те вероятно принадлежащи на жената на краля, Клеопатра, и тяхното бебе. И двамата са били убити малко след неговата смърт.

Откриха останките на Филип Македонски

Откриха останките на Филип Македонски

grobnica 12

С оглед на това, че мъжкия скелет открит през втората гробница няма индикации за фатална рана на левия крак, учените смятат, че гробницата, за която се смята, че е принадлежала на Филип Македонски, всъщност принадлежи на Архидей (полубратът на Александър) и жена му Евридика. В този гроб са открити още доспехи, шлем и щит.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар