Лефкада в Топ 5 на местата с най-чиста вода в света

Гласувайте за статията

Лефкада в Гърция в топ 5 на местата с най-чиста вода в света

Лефкада от години е определян като един от най-добрите гръцки плажове. Някои покрити с чакъл, някои с бял пясък, но всички имат едно общо нещо — тюркоазно море, в което се вижда дъното на повече от 10 метра дълбочина. Неслучайно районът се нареди сред местата с най-чиста вода в света.

Класацията на Би Би Си за зоните с най-чисти води на планетата, изненадващо определиха и Гърция като една от тях. А Лефкада заслужено се класира на едно от първите места.

В топ 5 на местата с най-чисти води на планетата се нарежда още езерото Лаго ди Фучине в Италия. Разположено близо до италианско-словенската граница, то е толкова бистро, че можете да видите дъното му. Ледената му вода обаче го прави крайно неподходящо за къпане. Въпреки това туристи в района не липсват.

Трето е езерото Байкал в Сибир. Освен, че е най-дълбокото в света, то е и с една от най-чистите и качествени води на планетата. И въпреки че понякога става обект на замърсяване, дълбоките му води разреждат голяма част от замърсителите.

След Лефкада и Байкал, синьото езеро в Нова Зеландия е рекордьор по чистота. През 2011 година националния институт по водите, открива малко езеро в националния парк Нелсън. С дълбочина от 7 метра то има най-чистите води в района.

И на пето, но не и последно място по чистота се нарежда езерото Хорниндалсватин в Норвегия.
То заслужено носи титлата „най-чисто езеро в Европа“. Дълбоко е около 514 метра, заобиколено от прекрасни планини, глетчери и фиорди. Пълни се при топенето на снежните преспи и според изследователите има най-чистата вода в цяла Европа.

Плажовете на Лефкада до едни от най-чистите води на планетата

Плажовете на Лефкада до едни от най-чистите води на планетата

Критериите на Би Би Си за измерване на чистотата на водите се базират на източник, природа, екосистема и разбира се човешки фактор. България изпадна от класацията, въпреки че притежава достатъчно красиви езера и реки, които да заслужат подобни адмирации, ако бяха опазвани, както трябва.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар