Жива богиня в Непал: Кумари на Патан разкри историята на живота си

Жива богиня в Непал: Кумари на Патан разкри историята на живота си
3 (60%) 2 votes

Да бъдеш жива богиня в Непал не е лесно, Кумари на Патан разказа историята си

След повече от 30 години пълна изолация, една жива богиня от Непал излезе на светло. Бившата Кумари на Патан разкрива, че е била принудена да се покаже пред хората след 30 години заради силното земетресение, което разтърси Непал.

Тя е част от затвореното общество на Кумари – живите богини на Непал. Те живеят уединени и след края на службата си, тъй като са обвързани с митичните ритуали на индуизма.

Кумари Дхана Баджрачария е най-дълго властвала жива богиня в Непал, но заради един каприз на принца е сменена. И до днес тя е категорична, че духът на богинята не я е напускал и не е трябвало заради прищявка на престолонаследника на Непал, да бъде така лесно отхвърлена.

Избрана на две години за приносителка на духа на богинята Талежу, тя става и най-влиятелната жена в Патан, където властва повече от 30 години. За разлика от Катманду, където живите богини живеят отделно от семейството си, тя има право да бъде с близките си, в своя дом. Но може да се появява публично само в празнични дни, за да благославя населението.

По принцип Кумари на Патан се детронира, след като достига полова зрялост и има цикъл около 13-та година, но при Дхана той никога не настъпва. 17 години по-късно тя е детронирана, тъй като престолонаследника, който е на 13 години останал изненадан от старостта й.

„Защо тя е толкова стара?“, попитал принца на Непал, което накарало свещениците да я заменят с по-млада.
Днес, на 63 години бившата Кумари на Патан живее според изискванията. В изолация, приемайки поклонници по празниците, обличайки се и гримирайки се съгласно традициите и изискванията за една жива богиня. „Свещениците може и да ме смениха, но аз продължавам да бъда богиня и нямам право да занемарявам задълженията си“, казва още тя.

Жива богиня - Кумари на Патан разкри историята на живота си

Жива богиня – Кумари на Патан разкри историята на живота си

Тази жива богиня не е напускала дома си от 30 години, а от двегодишна краката й не са докосвали земята навън. „Миналата година, астролозите ни предсказаха, че леля ми ще напусне къщата и ще ходи по земята, но ние не можахме да повярваме. Ето че се случи и това чудо“, споделя нейната племенница, която е и наследница на Кумари на Патан като жива богиня.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар