Димитър Радев е новият шеф на БНБ (Топ професионалист сменя Иван Искров)

Гласувайте за статията

Димитър Радев застава начело на БНБ, ползва се с авторитет и пред световните банкови институции

Димитър Радев е новият шеф на БНБ. След оспорвани дебати, кандидатурата на ГЕРБ спечели първото място. Шефката на парламентарната комисия по бюджета Менда Стоянова заяви, че той не е обвързан нито политически, нито корпоративно с родните финансови и бизнес институции и това е главната причина да го предложат за заместник на Иван Искров.

Димитър Радев получи поста със 130 гласа „За“, 16 — против, 34 — въздържали се. Веднага след избора му, парламентът одобри оставката на Иван Искров.

Искров се компрометира пред обществото и властта още по време на фалита на КТБ. След това обаче излезе видеоклип, на който се виждат близките му отношения с Цветан Василев, което окончателно срина доверието в него.

Що се отнася до неговия наследник, Димитър Радев обеща реформи, активна работа и най-вече прозрачност на взетите решения. „Още сутринта ще обявява номинациите си за подуправители на БНБ“, заяви той в кулоарите на парламента.

Радев обяви, че ще си позволи да направи малко процедурно нарушение — въпреки че не е встъпил още в длъжност, той обяви имената на подуправителите на банката — запазва двама от настоящите, сред които — Калин Христов, който работеше за валутния борд на страната и запазва ресора си, както и Димитър Костов, който поема банковия надзор.
Третият подуправител ще бъде Нина Стоянова, която ще трябва да отговаря за банковото управление.

Димитър Радев е новия шеф на БНБ сн. Булфото

Димитър Радев е новия шеф на БНБ сн. Булфото

„Димитър Радев се ползва с авторитет пред световните банкови институции и е топ професионалист“, заяви още и Менда Стоянова.

radev 3

Тя заяви, че им е било изключително трудно да намерят човек, който да се съгласи „да копае на баир лозе“, а в същото време да не е свързан с бизнеса и финансовите структури у нас. За бившия шеф на БНБ Иван Искров заяви, че той е получил протекции и от ЕЦБ, като предвидим и стабилен ръководител на БНБ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар