Сергей Лавров: Русия не иска криза между ЕС и Гърция

Сергей Лавров: Русия не иска криза в ЕС
0

Сергей Лавров отрече Русия да се бърка в кризата между ЕС и Гърция

Сергей Лавров обяви официалната позиция на Русия за кризата между Гърция и ЕС, като категорично заяви, че страната няма интерес да създава хаос в еврозоната. Външният министър на Русия допълни още, че федерацията не желае хаос в ЕС, а още по-малко разпадане на съюза.

„Противно на някои слухове, ние нямаме никакъв интерес да наливаме още масло в огъня. Много сме далеч от това да седим и щастливо да потриваме ръце, докато наблюдаваме, как Гърция потъва, докато е в конфликт с Париж, Берлин и Брюксел. Това не само не е вярно, но е и в пълно противоречие с нашите интереси“, заяви още Лавров.

Той допълни, че Русия е заинтересована да се намери приемливо решение от кризата с Гърция и то скоро. Освен това призна, че икономическите интереси на Русия са тясно свързани с икономическия растеж в Еврозоната и нямат никакво желание да се стигне до задълбочаване на кризата.

Изказването на Сергей Лавров дойде само няколко дни след изявлението на Владимир Путин, че Гърция не иска и не е искала помощ от Русия, за да си плати дълга към ЕС. Москва е трън в очите на Германия и Брюксел от доста време и те многократно съветваха Ципрас да не се обръща към Русия за помощ, тъй като това би довело до нежелано разширяване на руското влияние и вътре в еврозоната.

Някои обаче смятат, че Русия не е предложила помощ на Гърция, тъй като самата тя се намира в криза. Покрай финансирането на международната банка на БРИКС и замразения проект „Южен поток“, както и проектите с Гърция и Турция, които също са изправени пред редица спънки, страната много внимателно планира как използва финансовите си ресурси.

Сергей Лавров: Русия не иска криза в ЕС
Сергей Лавров: Русия не иска криза в ЕС

Забраненият внос на европейски стоки, допълнително се отразява на икономиката. И по тази причина Москва не е излязла с предложение към Атина за финансова помощ. Дори и да бе получила категорични гаранции, че Гърция ще лобира в нейна защита в ЕС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.