Янис Варуфакис се превърна в легенда, никой не може да го засенчиЯнис Варуфакис

се превърна в легенда. Бившият финансов министър на Гърция  напусна правителството и стана парий в ЕС, но и една от легендарните фигури в Европа. За това има не е една, а цели 7 причини. Вижте защо Янис Варуфакис се превърна в легенда.

1. Начин на общуване

Ако всички политици бяха като него, пиар агенциите щяха да фалират. Варуфакис говореше пряко с народа — чрез блога си, или директно в Туитър. Не използваше медиен филтър.

2. Стил

Той не се обличаше, нито се държеше като финансов министър. Дънки и кожено яке, шикозен апартамент, шал за 500 евро, мотор. Вместо да се крие, той признаваше, че има висок стандарт на живот, допълвайки, че критиките за това не му пречат.

3. Упоритост

Да се противопоставиш на най-силната икономическа сила в Европа – Германия, се иска много кураж и упоритост. Янис Варуфакис обаче бе на мнение, че никой не може да диктува, какво може и какво не може да прави една суверенна държава в Европа.

4. Икона на поп културата

Дори най-големите му критици се забавляваха, когато сънародниците му, чрез фотошоп го изобразяваха като холивудска звезда или герой от видео игра, пише theguardian.com.

5. Има опит в „реалния свят“

Известен факт е, че Варуфакис е работил за Valve – една от най-големите компании за видеоигри.

6. Избегна конвенционалните изисквания на ЕС

Не само умението да влизаш в полемики е талант, но и да се противопоставиш на изискванията на ЕС. Янис Варуфакис нарушаваше редовно всички правила – не ходеше с вратовръзка на срещите, на високо равнище и не се боеше да нарича нещата с истинските им имена. Дори нарече кредиторите „терористи“. [caption id="attachment_451006" align="aligncenter" width="568"]Янис Варуфакис се превърна в легенда Янис Варуфакис се превърна в легенда[/caption]

7. Достойно оттегляне

При положение, че правителството спечели, никой не очакваше Янис Варуфакис да се оттегли от властта. Той обаче отпразнува победата като подаде оставка. И го направи с достойнство, за да осигури на Гърция по-спокойна среда за преговори с кредиторите. При това си тръгна с думите „Ще нося презрението на кредиторите с гордост“.