Крайни мерки! Вадят Гърция „временно“ от ЕС

Гласувайте за статията

Вадят Гърция „временно“ от ЕС, Атина обвини кредиторите в „тероризъм“

Гърция да излезе „временно“ от еврозоната, предложи немския министър на финансите Волфганг Шойбле. Германия като един от най-големите кредитори на Атина, излезе с предложение за временно изваждане на страната от ЕС.

Гърция е член на ЕС и в това няма никакво съмнение. Дали ще остане с еврото, или временно ще мине и без него — само гърците могат да кажат. Ясно е, че ние няма да оставим хората на произвола на съдбата“, додаде той, но не изключи вероятността страната временно да бъде „изключена“ от ЕС, за да може правителството по-добре да „обмисли“ бъдещите си действия, пише „Дейли мейл“.

Гръцкият му колега не остана по-назад и обвини кредиторите директно в „тероризъм“. По думите на Янис Варуфакис, той ще подаде оставка, ако гърците кажат „да“ на строгите икономии и мерките, които иска ЕС от тях. Освен това обяви, че над един трилион евро са загубени, ако Гърция бъде оставена да се срине.

„Това, което правите с Гърция си има име: „тероризъм“, заяви за „Ел Мундо“, гръцкия финансов министър. Той допълни още, че в момента страната е подложена на изнудване, което е немислимо в едно демократично общество.

„Защо бяхме принудени да затворим банските? Защото плашат хората. Става дума за терор, който е същият като тероризма“, добави още Варуфакис.

Той отрече категорично всички слухове, че правителството планира да „присвои“ 30% от стойността на депозитите с над 8000 евро, за да се спаси от финансова разруха. „Това е злонамерен слух“, обяви министърът в социалната мрежа.

Волфганг  Шойбле предложи временно излизане на Гърция от ЕС

Волфганг Шойбле предложи временно излизане на Гърция от ЕС

Що се отнася до „временното“ излизане на Гърция от еврозоната, то може да доведе до немалко проблеми. На първо място — срив на еврото на международните финансови пазари. На второ — риск и други държави също да поискат да излязат от съюза /Австрия вече иска референдум по въпроса/. И на трето, но не и последно място — загуби за стотици милиарди и хаос в цялата европейска икономика, ако този сценарий се изпълни.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар to “Крайни мерки! Вадят Гърция „временно“ от ЕС”

  1. Nina

    юли 04. 2015

    Evrozonata ne e ravno na ES, mislete predi da pishete pone malko !

Добавете коментар