Китай със спорен закон за националната сигурност

Гласувайте за статията

Китай със спорен закон за националната сигурност, ограничава и интернет

Спорен закон в Китай, предизвика вълнение в международната общност. Парламентът прие законопроект, според който на властите се дават широки правомощия в „защита на интересите на народа“. Проблемът със законопроекта е, че дава твърде широки права на властите – от контрол върху интернет, следене на комуникациите на китайските граждани, до правото им да излагат свободно политически, идеологически и дори религиозни възгледи.

Новият закон предвижда пълен контрол и на финансите в Китай, както и на остри репресии, спрямо различните общности. Законът е приет със 154 гласа „за“, един „въздържал се“ и нито един „против“.

Западните медии коментират, че откакто през 2012 година Си Дзинпин пое президентския пост, в страната се налагат редица репресии. Всички изразили несъгласие с официалната власт са строго репресирани, а контрол се оказва дори върху интернет. Има и очевидно увеличаване на насилието в Синдзян – Уйгурският регион, където живее мюсюлманската общност уйгури, която Пекин вини за извършване на терористични актове, в подкрепа на радикални ислямисти.

Human Rights Watch не оспориха правото на Китай да приеме спорния закон за националната сигурност, но признаха, че в него има елементи, които са доста тревожни. „Законът включва елементи, които приравняват критиката към правителството с форми на подривна дейност спрямо властта“ отбелязва Мая Уанг за агенция „Франс прес“, експерт по Китай. Което пък позволява доста широки репресии спрямо критиците.

Според нея законът е „много неопределен в определенията за конкретните действия, с които гражданите могат да се превърнат в опасност за националната сигурност“. Освен това този закон дава на Китай по-широки правомощия по отношение на действията на страната в управлението на океанските води, полярните области и дори в Космоса.

Китай прие противоречив закон за националната сигурност

Китай прие противоречив закон за националната сигурност

Последните се отнасят пряко и за споровете в Южнокитайско море, където в момента Китай изгражда военна база. И вероятно ще позволи на правителството правото на военни интервенции в района в случай на конфликт.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар